VIDEO NASA dezvăluie ce va face elicopterul pe care îl trimite pe Marte

VIDEO NASA dezvăluie ce va face elicopterul pe care îl trimite pe Marte

NASA trimite un elicopter pe Marte. Va fi primul astfel de echipament ajuns pe Planeta Roșie. Și are o misiune precisă.

Dacă are succes, elicopterul ar putea fi folosit ca dovadă a conceptului pentru misiunile de drone pe Marte. Dar roverul Mars Perseverance al NASA este, în mod evident, vedeta misiunii Mars 2020. Acesta este proiectat pentru a fi cea mai capabilă componentă tehnică trimisă vreodată pe Planeta Roșie și va avea capacitatea de a examina solul marțian, de a căuta indicii ale vieții antice și chiar de a colecta mostre de sol pentru o eventuală revenire pe Pământ.

Ne așteptăm ca ani de descoperiri nemaipomenite să înceapă odată ce roverul aterizează la începutul anului 2021, dar nu este singurul robot care va călători pe Marte. Mars Helicopter este un elicopter cu două propulsoare de dimensiuni mari, care va survola planeta Marte. NASA a lansat un scurt video care arată de ce este capabil elicopterul.

Ce misiune are Mars Helicopter

Unul dintre lucrurile de știut despre elicopterul Marte este că acesta nu are obiective științifice legate de explorarea planetei. Este mai mult o dovadă a conceptului care demonstrează că este posibil să zbori în atmosfera marțiană. Și asta cu un echipament autonom.

Echipa spune că acesta va avea aproximativ o lună marțiană pentru a-și desfășura testele. Va face cinci zboruri, iar fiecare zbor va fi mai lung decât precedentul. Primul zbor va fi simplu în sus și în jos. Vor fi astfel testate cele mai de bază capacități de zbor ale aeronavei. Apoi, pe măsură ce echipa adună date cu privire la performanțele sale, sunt adăugate sarcini noi.

Cheia pentru toate acestea este că, deoarece nu există nicio modalitate de a controla elicopterul în timp real de la o distanță atât de mare, mișcările acestuia trebuie să fie autonome, ceea ce înseamnă că elicopterul însuși va fi responsabil de navigarea Planetei Roșii, în timp ce inginerii așteaptă rezultatul pe Pământ.

Dacă va avea succes, elicopterul de pe Marte va fi prima aeronavă umană care a zburat vreodată pe altă planetă. Aceasta este o etapă destul de serioasă, însă ceea ce este și mai interesant este că ar putea deschide calea viitoarelor misiuni în care roverele sunt înlocuite cu drone zburătoare, capabile să acopere terenul mult mai rapid.