Lansarea PlayStation 5 în România: de la batjocura Altex, eMAG până la bișnița de pe OLX

de: Alexandru Puiu
16 12. 2020

Pe lângă pandemie, 2020 ar fi putut intra în istorie ca anul lansării PlayStation 5. Din păcate, dacă nu cumva ai spart o bancă să-l cumperi de pe OLX, este improbabil să te numeri printre mândrii posesori de PS5.

[related]

Dacă îți ține de cald acest detaliu, ”dezastrul” este unul global, iar românii nu sunt ”privilegiați”. Această consolă este precum Moș Crăciun, ajunge doar la copiii cuminți. Ceilalți primesc niște cărbuni în ghete.

Indiferent ce pretind amatorii de Xbox, PS5 a fost cea mai așteptată consolă a acestui an.

În teorie, pe 12 noiembrie s-a lansat în SUA, Japonia, Canada, Mexic, Australia, Noua Zeelandă și Coreea de Sud. Pe 19 noiembrie, ar fi trebuit să ajungă în Marea Britanie și ”restul lumii”. De această dată, cu un pic de noroc, România a fost încadrată la ”restul lumii”. O mână de norocoși s-au putut bucura de consolă în acea frumoasă zi de joi, 19.11.2020. Alți câțiva au avut-o vineri, iar Facebook-ul a început să tremure de pozele ghidușilor posesori de PlayStation 5.

Cei mai mulți, însă, au rămas cu buza umflată pe termen nelimitat. Alții s-au îmbogățit cu console postate pe OLX la preț dublu, pe care le-au și vândut.

Partea cea mai ciudată este însă că un gadget, aparent ca oricare altul, nu mai ajunge să aibă termen clar de livrare. Scandalul cu Altex a fost atât de mare, încât consola nici măcar nu mai există pe magazinul online al unuia dintre cei mai mari retaileri de pe teritoriul României.

La fel ca oricare altă informație despre PS5, nu este însă clar dacă această situație este sau nu permanentă. Modul în care au fost ignorați gamerii din țara noastră îl voi detalia însă mai jos.

Rolul Sony în această ecuație

În funcție de cât de bine stăpânești branduri, entități comerciale sau retaileri locali, ai putea percepe modul absolut dezastruos în care s-a comercializat consola în țara noastră ca o pată neagră pe CV-ul Sony. În practică, gigantul japonez a fost destul de transparent cu anumite particularități ale ecuației.

Jim Ryan este CEO Sony Interactive Entertainment, divizia din care face parte și PlayStation. Într-un interviu acordat celor de la TASS, Ryan a explicat cât se poate de clar că nu recomandă nimănui să facă o lansare de amploarea celei a PS5 în pandemie. ”Absolut totul este vândut și va fi vândut”, a spus CEO-ul, aproape dezamăgit că după un an investit în campanii de marketing elaborate pentru noua consolă, acum nu poate să facă față cererii.

Ai crede că lipsa stocurilor, specula din piață și frustrarea gamerilor este cauzată, cel puțin parțial, de pandemia de coronavirus. CEO-ul SIE este însă de altă părere. ”S-ar putea să fi avut câteva console în plus la vânzare, dar nu prea multe [în absența pandemiei]. Băieții de pe partea de producție au făcut minuni”, a spus el.

La nivel local, însă, am încercat să obțin o poziție oficială cu detalii care țin de disponibilitatea redusă a consolei. Acest lucru a fost însă imposibil.

Am vrut să știu câte console au ajuns în România și cât de toleranți sunt cei de la Sony că Altex a făcut o tombolă pentru achiziția PlayStation 5, pe banii clienților.

Cum sunt văzute consolele care se vând cu 4.500 – 5.000 de lei pe OLX, ca pe o victorie de marketing sau ca o rușine pentru cel mai important și profitabil producător de console de pe întregul mapamond?

Din păcate, toate acestea vor rămâne doar subiecte de speculații în comentariile postărilor de pe Facebook și paginile cu ură de pe Reddit.

Campania “Rezerva-ti locul în marea tombola PS5“ de la Altex

Pe 21 noiembrie 2020, la ora 17:00, consola Sony PlayStation 5 a ajuns pe site-ul Altex. Amatorii de gaming erau ”gata de luptă” cu câteva ore mai devreme, dădeau refresh la pagină cu cardul de credit lângă tastatură pentru a face plata cât mai rapid. Nu de alta, dar într-un univers paralel, confirmarea achiziției cu cardul și banii plecați din cont înseamn că ți-ai asigurat prezența produsului la ușă peste câteva zile. Nu în România.

După ce au achitat produsul, din cauza unui puseu ofensator de lipsă de transparență, ”cumpărătorii” s-au trezit cu un mail de la Altex prin care li se aducea la cunoștință că ei, de fapt nu sunt cumpărători. Banii le-au plecat din cont, dar, de fapt, nu au cumpărat nimic. În schimb, cu banii luați și cu sufletul în rai, au fost înscriși automat într-o loterie pentru dobândirea dreptului de a cumpăra consola.

Cum de altfel se menționează în regulamentul campaniei disponibil la această adresă, pentru prima dată în istoria României și, probabil, a comerțului global, tu plăteai 2.000 sau 2.500 de lei pentru a te înscrie la o tombolă, fără să știi asta. Partea ”drăguță”, dacă o putem numi așa, este că, în cazul în care nu câștigai, la un moment dat ți-ar fi  intrat banii înapoi.

Nu știu exact despre ce sumă este vorba și nu vom afla niciodată, dar are mari șanse să depășească 100.000 de euro. Altex îi poate raporta drept venituri pentru luna în curs.

Aruncă doar o privire pe comentariile aferente postării de mai sus pentru a înțelege gravitatea situației, dezamăgirea clienților și modul absolut șocant în care Altex România s-a spălat pe mâini de răspundere.

Când un client a întrebat ”Când va fi disponibilă [consola PS5] pentru publicul larg, fără tombole și alte extrageri ?”, răspunsul nu a întârziat să apară.”Nu depinde de noi, ci de stocurile disponibile ale producătorului. Din acest motiv, nu putem da o dată anume. Noi am pus la bătaie tot ce am avut, de fiecare dată. Numai bine!”, a transmis Altex. 

Postare de pe Facebook a fost însă doar vârful piramidei. Înjurăturile serioase și subtilitățile campaniei le găsești în niște capturi de ecran de pe site-ul Altex care circulă pe internet. În condiții civilizate, le-ai mai fi găsit pe site-ul comerciantului, dar noi nu trăim într-o țară civilizată, așa că au fost șterse, împreună cu pagina aferentă comercializării PS5.

Singura parte bună din această aventură a fost că pe în comentariile postării de pe Facebook am aflat câte console PlayStation 5 au venit în primul val în România, la Altex.

A fost vorba de 600 cu unitate optică și alte 60 în versiunea ”Digital Only”.

Ca referință, acestea din urmă au exact aceleași performanțe hardware, dar nu pot fi folosite cu jocuri pe disc, doar cu jocuri descărcate din PlayStation Store. Situația a fost similară și la eMAG, vreo 700 de console ”în primul val” și alte 300 de console în urmă cu aproximativ o săptămână.

eMAG și strategia pentru PlayStation 5

Magazinul organizat un experiment social desprins parcă din manualele de manipulare în masă.

Iei un public numeros care are un vis. În cazul de față a fost vorba de doritorii de PS5, deloc puțini la număr. Le plimbi prin fața ochilor jucăria. În acest scop, au anunțat că ”mâine” consola PlayStation 5 va fi disponibilă pe site, ”în stoc limitat”. Nu au anunțat și o oră, că ar fi diminuat din bucuria persoanei teribile care a gândit planul diabolic.

În câteva minute se termină stocul, după o zi întreagă de refresh la site, iar tu te simți norocos că ai achitat o consolă cu cardul, până te sună cineva să-ți dea cu tifla.

Deși vei identifica numeroase manifestări de frustrare în comentariile postării cu PS5 de pe pagina de Facebook, voi detalia mai jos experiența celui mai vechi prieten al meu. Ne știm din clasa a patra.

La 8:30 a intrat pe site. A dat refresh la site până pe la 15:00 când, cu cardul de debit lângă el și o viteză de Speedy Gonzales a achitat două console PlayStation 5. Ar fi putut să achite 10 console, nu exista nicio restricție pe site, dar s-a gândit să fie civilizat.

La aproximativ o oră după efectuarea comenzii, a fost contactat de un reprezentant într-o manieră similară cu o negociere între un bișnițar și ”un amărât” la colțul străzii.

Nu este ok că ai luat două console, a fost o greșeală. Dacă vrei una, îți dau și un voucher de 200 de lei. Nu-ți convine, vrei consolele pentru că le-ai plătit? Nu prea mă interesează. Eventual, ți-o dau și pe a doua, dar cândva în ianuarie, dacă ai noroc. Ce, te-ai fi așteptat să implementeze un sistem de restricționare a achizițiilor la un singur exemplar dacă vedeau o problemă în cumpărăturile multiple? Nu ne pricepem la așa ceva, ne-am deschis site-ul doar săptămâna trecută. Vrei să faci o plângere la OPC pentru că nu-ți trebuie amărătul de voucher al unei companii cu încasări de 4,24 miliarde de lei în 2019? Să fii sănătos!

Cu ”înfrumusețările” de rigoare, așa s-a pus problema în cazul unui cumpărător de la eMAG, iar dacă nu aș fi avut experiențe la fel de copleșitoare pentru psihicul uman, aș fi crezut că este ficțiune. Ca o mostră suplimentară de serviciu clienți de la care ți se ridică părul pe mână, în urmă cu aproximativ un an am scris următorul articol – Cum m-a furat eMAG și a refuzat să-mi dea banii înapoi.

Așa arată un PlayStation 5 ”nou”

Știi cum s-a încheiat situația? Prietenului meu i-a fost livrată o consolă PlayStation 5 într-o cutie care, în cel mai pesimist caz, a trecut prin război, iar în cel mai optimist, trăda interacțiunea cu o gașcă de pisici.

Dacă te uiți la imaginea de mai sus, ai crede că este vorba de un produs la reducere, open box, uzat, refurbished, dar nu este deloc așa. Discutăm de un PlayStation ”nou” pentru care o persoană a plătit 2.500 de lei.

Pentru un moment, ai crede că problema ține de manipularea nepăsătoare a coletelor de către curieri. Nu ar fi prima oară.

În realitate însă, cutia distrusă de mai sus a venit într-o altă cutie absolut impecabilă la momentul predării coletului. Răspunsul eMAG? Nu știm ce s-a întâmplat, nu ne pasă foarte tare, dar dacă vrei, îți dăm un voucher de 300 de lei sau îți facem o reducere de 300 de lei la următoarea comandă.

Nu ai nevoie de bani, ci să trăiești într-o țară civilizată, în care clientul este respectat, iar Autoritatea pentru Protecția Consumatorului ”îngroapă” astfel de ofense la adresa inteligenței umane? Mută-te în Germania. Nu de alta, dar câștigi și accesul la spitale în care nu-ți riști viața din cauza oricărei afecțiuni mai mult sau mai puțin serioase.

În final, PlayStation 5 rămâne un vis frumos, atât pentru românii care nu sunt dispuși să-și arunce economiile de o viață pe OLX, cât și pentru cei care, fără nicio promisiune certă, mai intră ocazional pe Altex sau eMAG pentru a vedea dacă a revenit în stoc.

[related]

Un lucru este însă sigur, consola PS5 nu se găsește la această oră nici în cele mai îndepărtate colțuri ale mapamondului.

Pe Amazon.com, cel mai mare magazin online din lume, cu practici mai civilizate cam de 10 ori decât cele locale, PlayStation 5 nu doar că figurează ca fiind indisponibil, dar acestui detaliu este atașat mesajul cât se poate de explicit: ”Nu știm când sau dacă acest produs va reveni în stoc”.

Apropo, consola Sony PlayStation 5 merită banii. Cei care se străduiesc să o cumpere nu sunt inconștienți și nici nu încearcă să-și manifeste vreo frustrare adâncă legată de faptul că au stat prea mult în casă pe timp de pandemie.

Din păcate, aceste detalii nu vor ”împăca” doritorii cu nervii întinși la maxim. Mai bine nu se mai lansa acum.


Conținutul articolelor din secțiunea Opinii reprezintă strict opiniile autorilor textelor și nu reprezintă neapărat poziția oficială a PLAYTECH.ro.