În ce condiții pot fi amânate ratele la „Prima Casă”: Fondul de Garantare explică

de: Ciprian Ioana
20 03. 2020

Economia are de suferit puternic de pe urma pandemiei de coronavirus, iar băncile caută, împreună cu clienții, soluții în această perioadă. Una dintre ele se referă la amânarea plății ratelor la creditele luate prin programul Prima Casă.

Câteva bănci din România au acceptat, în ultima perioadă, discuții și negocieri despre cum se poate amâna plata ratelor. Unele dintre ele chiar au venit cu această soluție și au decis, la nivel individual, să-i păsuiască pe cei cărora le-au dat credite.

De asemenea, discuții despre acest subiect au fost și la nivel guvernamental, dar și între reprezentanții BNR și cei ai sistemului bancar. O categorie aparte de credite, însă, o reprezintă cele acordate pentru programul Prima Casă.

Fondul de Garantare le cere băncilor să acorde o atenție importantă acestor împrumuturi. Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii a declarat că e de acord cu măsurile de restructurare a creditelor garantate în cadrul Programului Prima Casă, dar și cele acordate IMM-urilor.

Ce se întâmplă cu plata ratelor la creditele acordate pentru Prima Casă

FNGCIMM încurajează băncile să acorde facilități de amânare la plata a ratelor pe o perioada cuprinsă între una și trei luni. Reprezentanții Fondului de Garantare spun că o astfel de măsură ar veni în sprijinul beneficiarilor vulnerabili în această perioada. Practic, odată cu amânarea plății ratelor, cine întârzie nu riscă să acumuleze restanțe/penalități și nici executarea garanției.

Numai că decizia trebuie luată de fiecare bancă individual. Important de menționat că unele-și permit o amânare a plății ratelor, altele nu.

Fondul de Garantare vine și cu promisiuni legate de abordarea instituției. FNGCIMM arată că va da dovadă de aceeași flexibilitate în privința extinderii perioadei de valabilitate a garanțiilor acordate în cadrul Programului Prima casă și a creditelor acordate pentru întreprinderile mici și mijlocii. Societatea susține că analizează mai multe variante de măsuri extinse de restructurare a creditelor de tip Prima Casă și sunt analizate posibile schimbări legislative.

Cu alte cuvinte, programul Prima Casă ar putea fi modificat.

În ceea ce privește prelungirea valabilității garanțiilor acordate în favoarea întreprinderilor mici și mijlocii peste scadență finală a creditului garantat, aceasta se va modifica de la 30 zile la 90 zile, fără percepere de comision de garantare pentru întreprinderile mici și mijlocii. Intervalul de referință e 17 martie – 16 mai.