Pericolul pentru toți cei care muncesc de acasă. Rămân fără bani dacă nu se păzesc acum

de: Andrei Simion
11 12. 2020

Specialiști în securitate cibernetică au avertizat, în repetate rânduri, că munca de acasă vine și cu un bagaj neprevăzut de probleme. Acum se face bilanțul și nu e deloc pozitiv.

Un raport recent publicat de Kaspersky arată că atacurile cibernetice de la distanță asupra computerelor utilizatorilor au crescut de peste trei ori în acest an. Cifra totală e de 3,3 miliarde, dar a fost remarcată și-o creștere mare față de 2019.

Pe scurt, nevoia de a muta angajaţii să lucreze de acasă într-un timp atât de scurt a deschis noi vulnerabilităţi pe care infractorii cibernetici le-au exploatat rapid. Acest context a dus la o creştere a volumului de trafic generat de activităţile corporative. Totodată, utilizatorii au trecut rapid la folosirea serviciilor de la terţi pentru a face schimb de date şi pentru a lucra prin reţele Wi-Fi potenţial nesigure.

O problemă aparte e că deși comerțul online a crescut foarte mult au crescut și tentativele de fraudare și înșelare a consumatorilor. Kaspersky susține că, în primele 11 luni ale anului, a detectat 1,66 milioane de fişiere periculoase unice, care au fost răspândite drept camuflarea lor ca aplicaţii populare de mesagerie şi conferinţe online. Atacatorii au profitat de renumele aplicațiilor pe care utilizatorii le folosesc cel mai mult pentru munca de acasă.

Odată instalate, aceste fişiere încărcau în principal Adware. Acestea sunt programe care inundă dispozitivele victimelor cu reclame nedorite şi adunau datele personale pentru utilizare de către terţi. Un alt grup de fişiere deghizate ca aplicaţii corporate a fost cele de descărcat fișiere. Sunt aplicaţii care pot să nu fie rău intenţionate, dar care pot descărca alte aplicaţii, de la troieni la instrumente de acces la distanţă.

Compania atrage atenția că echipamentele care au fost puse la dispoziţia angajaţilor şi configurate incorect au crescut ca număr în timpul primului val de carantinare de pe tot globul, la fel şi numărul atacurilor cibernetice asupra lor. Aceste atacuri au fost de obicei de tip brute force (încercări sistematice de a găsi opţiunea corectă) asupra numelor de utilizatori şi a parolelor.

Și dacă lucrezi de acasă, și dacă nu, e important ca mereu să folosești o soluție de securitate. Reduci astfel cât mai mult două tipuri de pericole: să îți fie furate datele bancare, să-ți fie furate datele personale. Cele bancare sunt, de regulă, obținute prin site-uri false și fișiere compromise. Odată obținute, infractorii au acces la conturile tale. Cât despre cele personale, pot fi folosite atât cu scopul de a-ți cere răscumpare pentru ele (criptare prin ransomware), cât și pentru a te șantaja.