Pericolul la care te expui pe internet în perioada asta: cum se folosesc hackerii de criza medicală

de: Răzvan Băltărețu
06 05. 2020
Headway / Unsplash

Au fost numeroase avertismente de la specialiști în securitate cibernetică. Atacatorii nu iau pauză și, de data asta, se folosesc de frica utilizatorilor.

Metoda prin care atacatorii cibernetici operează acum se numește „fearware” și presupune că se folosesc de frica pe care o ai față de virus. Astfel, hackerii de ocazie se folosesc de panică pentru a-i împinge pe oameni să deschidă mailuri periculoase.

La nivel global, de la debutul pandemiei, atacatorii au creat 130.000 de noi domenii de mail care tratează subiectul pandemiei. Sunt folosite special pentru a ocoli filtrele standard antispam utilizate de companii.

Se estimează că zilnic sunt create peste 10.000 de domenii web asociate cu subiectul coronavirus, conform companiei Darktrace. Aproximativ nouă din zece sunt malițioase și au scopul de a livra informații incorecte sau de a vinde produse false.

Munca de la distanță poate duce la probleme mari, dacă n-ai grijă

Pandemia a împins societatea spre munca de la distanță. Totuși, și aceasta a venit cu o problemă: creează o și mai mare dependență de comunicarea prin mail. Acest aspect a fost deja exploatat de hackeri. Clienții companiei Darktrace au remarcat o creștere de aproximativ 700% a atacurilor de tip phishing de la începutul pandemiei din februarie 2020.

Cum funcționează? Aproape ca orice campanie de scam și spam. Atacatorii creează mailuri extrem de realiste, care par să provină de la autorități din domeniul medical. În schimb, conțin software malițios care poate fura date personale sau prelua ostil controlul unui dispozitiv.

Acest nou trend a creat provocări unice de securitate, deoarece instrumentele standard de securitate pentru mail blochează automat doar atacurile de phishing tradiționale. Aceste campanii noi de tip „fearware” sunt mult mai dificil de identificat, pentru că fiecare mail are conținut unic și diferit.

Așa că ochii în toate direcțiile și, ca de fiecare dată, nu deschide niciun mail care nu pare în regulă. Nu descărca fișiere, nu accesa linkuri către site-uri pe care nu le cunoști. Și ignoră super ofertele venite pe mail, dacă nu le-ai cerut.