Pensiile speciale nu pleacă nicăieri: argumentul CCR care atestă legea făcută cu picioarele
La câteva luni după ce românii au celebrat cu entuziasm desființarea pensiilor speciale pentru o mare parte dintre categoriile care se bucurau de ele, legea cu pricina a fost declarată neconstituțională la CCR. În consecință, pensiile fabuloase vor rămâne o constantă a vieții cotidiene de la noi. Nu pleacă nicăieri.
Legea de abrogarea a pensiilor speciale a fost clasificată ca fiind neconstituțională. Din câte se pare, documentul cu pricina nu are la bază nicio documentare sau fundamentare. Dacă nu ai ști, pare să fi fost scrisă pe genunchi de niște oameni care fie nu și-au dorit vreodată să o vadă transpusă în fapt, fie nu au nicio idee despre legislație și constituționalitate.
În această seară, printr-un comunicat al CCR se detaliază foarte clar că respectiva lege referitoare la abrogarea pensiilor de serviciu și a indemnizațiilor pentru limită de vârstă nu are în spate nicio formalitate care să-i asigure legalitatea. Lipsesc documentarea, fundamentarea, cercetarea și studiul de impact. Decizia CCR vine în urma unei sesizări primite în acest sens din partea Avocatorului Poporului și a Înaltei Curți de Casație și Justiție.
În urma deliberărilor între membrii Curții Constituționale a României, concluzia a fost unanimă. A admis obiecţiile de neconstituţionalitate şi a constatat că Legea privind abrogarea unor prevederi referitoare la pensiile de serviciu şi indemnizaţiile pentru limită de vârstă, precum şi pentru reglementarea unor măsuri în domeniul pensiilor ocupaţionale este neconstituţională, în ansamblul său. Cu alte cuvinte, acel document a devenit nul, cu valoare zero, iar pensiile speciale vor rămâne în vigoare atât pentru cei care le primeau până în prezent, cât și cei care urmează să le primească pe viitor.
„Curtea a reţinut, în esenţă, că legea criticată are un caracter profund eterogen, vizând statute profesionale diferite, precum şi funcţii de demnitate publică, tratate împreună din perspectiva pretinsului deziderat de eliminare a ‘pensiilor speciale’, fără a se respecta exigenţele impuse atât din punct de vedere al formei specifice fiecărui domeniu de reglementare, cât şi al fondului reglementărilor. Astfel, în procedura de adoptare s-a încălcat ordinea de sesizare a Camerelor Parlamentului cu privire la modificarea Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, precum şi obligaţia constituţională de dezbatere a reglementărilor privitoare la drepturile deputaţilor şi senatorilor în şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului, cu consecinţa încălcării dispoziţiilor art. 65 alin. (2) lit.j) şi art.75 alin. (l) cu referire la art. 73 alin. (3) lit.l) din Constituţie. De asemenea, actul normativ adoptat nu are la bază nicio documentare sau fundamentare, cercetare sau studiu de impact, fiind încălcate în acest sens prevederile constituţionale ale art. 1 alin. (3) şi (5) care consacră statul de drept, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor”, menţionează judecătorii constituţionali.