Pandemia tehnologiei depășite: cum au ajuns echipamentele vechi să pună probleme sistemului medical

de: Ozana Mazilu
14 07. 2020

Pandemia a accelerat digitalizarea în numeroase domenii. Totodată, a arătat că sistemul medical a rămas în urmă.

La începutul crizei medicale în Statele Unite ale Americii, discursul guvernatorului din New Jersey arăta amploarea unei probleme pe care o au o serie mare de sisteme: folosirea unei tehnologii învechite. Acum, tot din SUA vine o altă problemă, care nu-i unică doar pentru această țară. Deși faxurile sunt considerate pe scară largă ca piese de tehnologie nesigure și, în general, învechite, birocrația le ține în viață.

Recent, The New York Times a detaliat o problemă din Texas. Faxul din departamentul de sănătate din Harris, Houston, a fost depășit de situație când un laborator a trimis un lot mare de rezultate ale testelor Covid-19 și a început să arunce peste tot foi. „Imaginați-vă sute de pagini care vin spre voi, iar aparatul nu se oprește din aruncat!”, a spus Dr. Umair Shah, directorul executiv al departamentului.

Imaginea unei mașinării care împrăștie documente despre COVID-19 peste tot descrie, poetic, ce se întâmplă cu evoluția pandemiei în SUA. Mai multe spitalizări înseamnă mai multe documente, iar mai multe documente înseamnă mai multe probleme pentru faxurile care nu pot ține pasul.

Deși clinicile s-au îmbunătățit în ceea ce privește digitalizarea fluxurilor de muncă în ultimul deceniu, de cele mai multe ori, noile lor sisteme electronice nu pot funcționa în tandem cu sistemele din clinicile altor orașe. Astfel, paginile care zboară prin încăpere sunt cele mai mici probleme ale clinicii.

Paginile produse de faxuri pot fi blurate sau pot fi încurcate bucăți din fișa medicală a cuiva. În alte cazuri, tipărirea poate fi prea întunecată pentru a fi citită. Și, după cum explică medicii, urmărirea tuturor acestor informații durează prea mult timp. Așa că uneori le-au sugerat pacienților cu simptome de Covid-19 să se considere pozitivi, întrucât rezultatele testelor erau transmise mult prea lent. „Când primim rezultate înapoi la 14 zile după ce individul a devenit simptomatic, nu este deloc util”, a spus Dr. Escott.

Sistemele medicale nu au fost actualizate la timp, că nu era o nevoie atât de mare

Înainte de pandemie, această problemă nu ar fi fost așa gravă, dar toată lumea e de acord că o pandemie la nivel global necesită ca toate departamentele din sănătate să fie modernizate. Situația din New Jersey, rezumată de guvernator în martie, e emblematică pentru această perioadă.

Acolo, cei mai mulți programatori care activează în domeniu nici n-au auzit, cel mai probabil, de limbajul de programare COBOL (Common Business-Oriented Language). Asta pentru că media de vârstă a programatorior care știu să-l folosească este de peste 50 de ani. Partea tristă e că o serie numeroasă de sisteme încă folosește acest limbaj de programare.

Guvernatorul Phil Murphy a spus că, în contextul crizei actuale, pe lângă medici și alte categorii din prima linie, este nevoie și de programatori specializați în limbajul de programare „COBALT”, așa cum s-a referit greșit la acesta.