07 apr. 2020 | 15:21

Cererea ciudată a unui guvernator din SUA arată o problemă imensă a sistemului medical și nu numai

ACTUALITATE
Cererea ciudată a unui guvernator din SUA arată o problemă imensă a sistemului medical și nu numai

Discursul unui guvernator din SUA arată amploarea unei probleme pe care o au o serie lungă de sisteme: folosirea unei tehnologii învechite.

Cei mai mulți programatori care activează în domeniu nici n-au auzit, cel mai probabil, de limbajul de programare COBOL (Common Business-Oriented Language). Asta pentru că media de vârstă a programatorior care știu să-l folosească este de peste 50 de ani. Partea „amuzantă” e că o serie destul de lungă de sisteme încă folosește acest limbaj de programare.

Limbajul de programare COBOL a apărut pentru prima dată în anii 1960. Pe atunci, acesta stătea la baza de dezvoltare a software-urilor folosite în mai toate industriile din SUA (și alte state), dar și în structurile guvernamentale. Totuși, pe la finalul anilor 1980, a devenit atât suficient de învechit încât multe universități nici măcar nu îl includeau în programa școlară.

Chiar dacă cei mai mulți dezvoltatori nu mai folosesc COBOL ( mulți tineri programatori nici măcar nu au fost nevoiți s-o facă), un raport din 2017 a constatat că peste 220 de miliarde de linii de cod COBOL sunt încă utilizate în ziua de azi.

În timpul unei conferințe, guvernatorul american Phil Murphy din New Jersey a spus că, în contextul crizei actuale, pe lângă medici și alte categorii din prima linie, este nevoie și de programatori specializați în limbajul de programare „COBALT”, așa cum s-a referit greșit la aceasta.

SUA au nevoie de programatori care se pricep la o tehnologie folosită de acum 60 de ani

Cererea guvernatorului din New Jersey vine în contextul în care, în statul american, peste 360.000 de rezidenți au aplicat pentru șomaj din cauza pandemiei. Cererile au crescut cu 1.600% față de nivelul obișnuit. Astfel, sistemul este acum copleșit, iar numărul de cereri este într-o continuă creștere. Și acesta folosește limbajul COBOL.

Pe lângă sistemul care procesează cererile de șomaj, atât SUA, cât și alte state, încă se bazează pe acest limbaj de programare pentru o serie amplă de lucruri. Aproximaiv 95% dintre bancomate și 43% dintre sistemele bancare sunt bazate pe COBOL. Instituții financiare precum Bank of America, Citibank și JPMorgan necesită în continuare programatori COBOL pentru a-și menține sistemele în funcțiune. În fiecare zi, în total, aproximativ trei trilioane de dolari din industria comerțului sunt gestionate de linii de cod COBOL.

Nu doar afacerile se bazează pe acesta, ci și o serie de agenții guvernamentale din SUA, printre care și Administrația Securității Sociale sau Departamentul de securitate internă al Statelor Unite.

Acum câteva decenii, a existat îngrijorarea că vom rămâne fără programatori care știu limbajul COBOL. Agențiile federale din SUA plătesc prime acestora, deoarece tinerii programatori nu învață COBOL suficient de rapid pentru a-i înlocui pe cei care se retrag progresiv din activitate.

Astfel, cererea guvernatorului arată, încă o dată, cât de nepregătiți sunt statele lumii pentru gestionarea crizei cauzate de noul coronavirus, chiar și Statele Unite.