Pandemia de coronavirus, în locuri de muncă pierdute de români: statisticile sunt șocante
Când vine vorba de locuri de muncă, românii au fost loviți mai grav de pandemie decât alte țării. Număr de bolnavi este infim în comparație cu cei care au devenit șomeri peste noapte în ultimele luni.
Aproape 500.000 de locuri de muncă au dispărut din economie românească în ultimele luni, cu o medie de 6100 de locuri de muncă în fiecare zi, de la debutul stării de urgență și până la 1 iunie. Conform statisticilor puse la dispoziție de Inspecția Muncii, numărul exact al celor care au rămas fără un loc de muncă este de 467.000, pe teritoriul României. Cifrele au fost adunate în perioada 16 martie – 1 iunie.
Piața locală a muncii a pierdut aproximativ 6100 de joburi zilnic, în perioada menționată. Numărul contractelor de muncă încetate, adică oamenii care fie au fost concediaţi, fie nu le-au mai fost prelungite contractele de muncă, a fost de 467.453 pe 1 iunie, conform sursei citate. Pe 28 mai, ultima dată la care Ministerul Muncii a făcut publice datele cu privire la contractele încetate şi suspendate, erau 429.585 de contracte încheiate, ceea ce înseamnă că aproape 38.000 de oameni au rămas fără loc de muncă numai în intervalul 28 mai – 1 iunie, în doar câteva zile.
În teorie, lucrurile s-au mai îmbunătățit în ultima perioadă, odată cu deschiderea teraselor și începerea evenimentelor de mai multe feluri. Din pâcate, până când restaurantele nu vor fi deschise în condiții semi-normale, un număr semnificativ de lucrători în acest domeniu va rămâne în continuare în șomaj tehnic, spre surprinderea nimănui.
Măsurile de relaxare introduse în ultimele luni în România au încercat să faciliteze un pic revenirea economiei, dar s-a pus mai mult accentul pe bani la bugetul de stat, decât pe numărul de oameni afectați. Ca să înțelegi mai bine fenomenul, ai în vedere că poți de ceva timp să-ți pierzi salariul între patru pereți la păcănele, dar nu ai voie să calci în interiorul unui restaurant.