Pacienții paralizați ar putea să trimită mesaje și emailuri cu ajutorul acestui implant
Doi pacienți cu paralizie a membrelor superioare au reușit să trimită mesaje text și e-mailuri datorită Stentrode, un dispozitiv mic implantat în gât.
Publicate în Journal of NeuroInterventional Surgery, rezultatele au constatat că Stentrode a reușit să restabilească fără fir transmisia impulsurilor cerebrale din corp, permițând pacienților să îndeplinească sarcini zilnice cu ajutorul tehnologiei, cum ar fi servicii bancare online, cumpărături și mesaje text.
Profesorul Peter Mitchell al Spitalului Royal Melbourne, director al serviciului de neurointervenție și investigator principal al procesului, a declarat că descoperirile sunt promițătoare și demonstrează că dispozitivul poate fi implantat și utilizat în siguranță la pacienți.
Dispozitivul este atașat gândurilor tale
“Este pentru prima dată când se face o astfel de operație, așa că nu am putea garanta că nu vor exista probleme, dar în ambele cazuri intervenția chirurgicală a mers mai bine decât am sperat”, a spus prof. Mitchell într-o declarație.
Prof. Mitchell a implantat dispozitivul pe participanții la studiu prin vasele lor de sânge, lângă cortexul motor al creierului, într-o procedură care implică o mică incizie în gât.
“Procedura nu este ușoară, în fiecare intervenție chirurgicală au existat diferențe în funcție de anatomia pacientului, cu toate acestea, în ambele cazuri, pacienții au reușit să părăsească spitalul doar câteva zile mai târziu, ceea ce demonstrează că recuperarea este rapidă după operație”, a spus prof. Spuse Mitchell.
Profesorul asociat Thomas Oxley, neuro intervenționist și CEO al partenerului de cercetare industrială Synchron, a declarat că aceasta a fost o descoperire pentru interfețele creier-computer.
“Suntem încântați să raportăm că am livrat o tehnologie fără fir complet implantabilă, de luat acasă, care nu necesită o intervenție chirurgicală pe creier deschis, care funcționează pentru restabilirea libertăților persoanelor cu dizabilități severe”, a spus el.
Cei doi pacienți au folosit Stentrode pentru a controla sistemul de operare computerizat, în combinație cu un eye-tracker pentru navigarea cursorului. De asemenea, au întreprins instruire asistată de învățarea automată pentru a controla acțiunile clicului mouse-ului, inclusiv zoom și clic stânga.
Primii doi pacienți au atins o precizie medie a clicurilor de 92% și respectiv 93% și viteze de tastare de 14 și 20 de caractere pe minut, cu textul predictiv dezactivat.
Evoluțiile au fost cu adevărat incitante, iar pacienții implicați au restabilit un nivel de libertate în viața lor.
Cercetătorii avertizează că tehnologia este încă la câțiva ani distanță de a fi disponibilă publicului, adăugând că echipa globală, multidisciplinară, lucrează pentru a face acest lucru o realitate.