Cum ar putea persoanele paralizate să ducă o viață normală, ca a ta

Cum ar putea persoanele paralizate să ducă o viață normală, ca a ta

Telefoanele și tabletele fac parte din viața noastră de zi cu zi, însă utilizarea lor nu este o opțiune pentru persoanele care suferă de paralizie. Un nou studiu a reușit însă să îi ajute pe aceștia să depășească bariera impusă de boală.

Trei participanți cu paralizie au participat la un studiu clinic care i-a ajutat să vorbească cu familia, să facă cumpărături online și să folosească alte aplicații, toate acestea fiind realizate doar cu ajutorul gândurilor.

Cercetarea celor de la BrainGate a demonstrat că o interfață creier-calculator le permite pacienților cu paralizie să opereze un dispozitiv doar gândindu-se la mișcarea mouse-ului și click-urile dorite.

Studiul publicat în jurnalul „Plos one” a folosit o interfață computerizată care înregistrează activitatea creierului printr-un mic senzor plasat în cortexul motor. Astfel, cei trei pacienți au reușit să navigheze prin programele unor tablete, cum ar fi chat-urile, mail-ul, aplicațiile pentru muzică și înregistrare video. Participanții au discutat cu familia, prietenii și cu membrii echipei de cercetare.

De asemenea, ei au navigat pe internet, au verificat prognozele meteo și au făcut cumpărături online. Unul dintre ei, un muzician, a reușit chiar să cânte un fragment din Oda Bucuriei a lui Beethoven pe o interfață digitală cu pian.

„De ani de zile, colaborarea BrainGate lucrează pentru a dezvolta cu ajutorul neuroștiinței și neuroingineriei un sistem care să le permită persoanelor care și-au pierdut abilitățile motorii să controleze dispozitive doar gândindu-se la mișcarea propriului braț sau a mâinii”, a declarat Dr. Jaimie Henderson, autorul senior al lucrării și neurochirurg la Universitatea Stanford.

Interfața BrainGate BCI include un implant mic, de dimensiunea unei aspirine, care detectează semnalele asociate cu mișcările dorite produse în cortexul motor al creierului.