Oamenii sunt încă în proces de evoluție și așa îți poți da seama cum se întâmplă

de: Paula Artin
11 10. 2020

Un nou studiu a dovedit că Homo sapiens nu au terminat încă procesul de evoluție.

O investigație efectuată de cercetătorii de la Universitatea din Adelaide a descoperit că antebrațele noastre conțin dovezi convingătoare că încă evoluăm, deși la scară mică, deoarece prevalența unui vas de sânge numit artera mediană a crescut semnificativ de la sfârșitul secolului al XIX-lea.

În timpul etapei embrionare a dezvoltării noastre, artera mediană este vasul principal care transportă sângele către antebraț și mână.

În trecut, artera mediană a dispărut pe măsură ce arterele radiale și ulnare o înlocuiesc în timp ce un bebeluș se dezvoltă încă în uter, fiind o caracteristică neobișnuită în antebrațul adult.

Descoperirile cercetătorilor arată că nu numai că artera mediană nu mai dispare în cazul unor indivizi, dar și că acești oameni reprezintă un grup din ce în ce mai mare.

Ce înseamnă acest lucru pentru evoluție?

Studiul estimează că aproximativ unul din trei persoane păstrează această arteră mediană, dar se așteaptă ca tendința să continue, iar artera mediană să devină din ce în ce mai frecventă drept caracteristică permanentă a antebrațului uman.

Când se constată că peste 50% dintre oameni au “anomalie”, aceasta va înceta să fie anormală și va deveni noua normă pentru anatomia umană.

Cercetătorii au numit această schimbare “microevoluție”, deoarece în timp ce oamenii moderni evoluează într-un ritm mai rapid decât în ​​orice etapă din ultimii 250 de ani, schimbarea aceasta este mică.

“Începând cu secolul al XVIII-lea, anatomiștii studiază prevalența acestei artere la adulți și studiul nostru arată că este în mod clar în creștere”, a spus dr. Teghan Lucas, autorul studiului.

“Prevalența a fost de aproximativ 10% la persoanele născute la mijlocul anilor 1880, comparativ cu 30% la cei născuți la sfârșitul secolului al XX-lea, deci aceasta este o creștere semnificativă într-o perioadă destul de scurtă de timp, când vine vorba de evoluție.

Aceasta creștere ar fi putut rezulta din mutații ale genelor implicate în dezvoltarea arterei mediane sau probleme de sănătate la mame în timpul sarcinii. Dacă această tendință continuă, majoritatea oamenilor vor avea artera mediană a antebrațului până în 2100”.

Cercetătorii consideră că este o caracteristică anatomică benefică, deoarece crește aportul total de sânge la antebraț și mână.

Se speră că ar putea fi folosit chiar și în timpul intervențiilor chirurgicale ca înlocuitor pentru vasele deteriorate din alte părți ale corpului.

Potrivit cercetătorilor, această microevoluție arterială se alătură unor altor exemple care demonstrează modul în care anatomia umană se schimbă în timp, inclusiv conexiunile anormale ale piciorului, absența crescândă a măselelor de minte și prezența crescândă a unui os mic în spatele articulației genunchiului.