Noile lentile de contact inteligente ajută pacienții să vadă din nou
Un parteneriat condus de Imec a dezvoltat lentile de contact inteligente care au un iris artificial. Acest iris are o deschidere funcțională care îmbunătățește claritatea vizuală și vederea la depărtare, precum și limitează cantitatea de lumină permisă în ochi. Noua lentilă de contact ar putea restabili vederea normală la pacienții cu tulburări ale irisului sau care au alte afecțiuni ale ochilor.
Pacienții cu afecțiuni precum aniridia – în care irisul este absent – sau keratoconus – o boală a corneei care provoacă sensibilitate la lumină – ar putea beneficia de noul mecanism inteligent. Alte tulburări oculare și unele afecțiuni care nu au legătură cu ochii, cum ar fi migrenele, pot provoca, de asemenea, fotofobie: un simptom al sensibilității la lumină extremă. Pacienții cu fotofobie ar putea purta, de asemenea, noile lentile de contact inteligente pentru a reduce cantitatea de lumină care pătrunde în pupilele lor.
Opțiunile actuale ale acestor pacienți includ contacte cu un iris fix, implanturi de iris sau ochelari cu transparență variabilă activată de lumină. Aceste opțiuni nu imită funcția naturală completă a irisului. Utilizatorii pot avea încă dificultăți la vedere la depărtare și alte deficiențe de vedere, chiar dacă poartă lentilele de contact inteligente.
Lentilele de contact inteligente au un ecran flexibil, miniaturizat cu cristale lichide (LCD). Ecranul LCD este adaptat pentru a deschide și închide inele concentrice minuscule încorporate în obiectiv, apropiindu-se îndeaproape de funcția irisului natural. Dispozitivul smart de mică putere funcționează o zi întreagă fără a fi nevoie să se reîncarce.
Imec, un centru de cercetare și dezvoltare axat pe tehnologia digitală și nanoelectronică, a lucrat cu Center for Microsystems Technology, un laborator de cercetare afiliat la Universitatea Ghent din Belgia și cu parteneri de la Instituto de Investigación Sanitaria Fundación Jiménez Díaz din Spania și Holst Center din Olanda. Echipa și-a publicat studiul într-o lucrare recentă în revista Scientific Reports from Nature. Echipa va continua să dezvolte tehnologia și să caute validarea clinică printr-un proiect de incubație finanțat de imec.xpand.