Noi reguli pentru angajatorii care-și lasă angajații să lucreze de acasă: ghid complet al Ministerului Muncii

de: Ciprian Ioana
09 11. 2020

De luni, 9 noiembrie, România a intrat într-o carantină parțială, iar angajatorii sunt îndemnați să permită munca de acasă acolo unde acest lucru e posibil. În acest context, Ministerul Muncii a venit cu un ghid complet legat de telemuncă.

Ministerul Muncii a publicat peste weekend un ghid complet legat de telemuncă, iar asta înseamnă, între altele, că se aplică reguli noi. Violeta Alexandra, ministrul de resort, a anunțat că e vorba despre „Ghidul pentru telemuncă/munca de la domiciliu şi programul individualizat de muncă”.

Sunt măsuri obligatoriu de îndeplinit începând de luni, 9 noiembrie 2020.

Ghid complet pentru munca de acasă

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, susține că ghidul a fost elaborat ținând cont de contextul actual.

„Am cerut Inspecţiei Muncii să ajute angajatorii, în această perioadă, pentru ca angajaţii lor, care vor trece în munca de la distanţă, să aibă toate documentele puse la punct. Nu vreau să trecem prea repede peste aceste implicaţii generate de recentele decizii din Guvern iar după ce se va sfârşi această perioadă, când lucrurile revin la normal, angajaţii să aibă surpriza ca lucrurile să nu fi fost puse la punct pentru ei. Recunosc că este “un defect profesional” – îmi place ca lucrurile să fie puse la punct”, a scris Violeta Alexandru pe pagina sa de Facebook.

Principalele măsuri se referă, între altele, la stabilirea unor programe individualizate de muncă. Iată câteva prevederi:

  • – prin decizie unilaterală a angajatorului, astfel încât personalul să fie împărţit în cel puţin două grupe care să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferenţă de cel puţin o oră.   Acest fapt implică doar modificarea programului de lucru, nu a unei clauze din contractul individual de muncă şi, prin urmare, nu se transmite în Registrul General de Evidenţă a Salariaţilor
  • – pe durata stării de alertă angajatorii pot dispune, prin decizie, munca la domiciliu, cu respectarea prevederilor legale în vigoare; – decizia va conţine, pe lângă elementele generale, şi pe cele prevăzute de art. 109 din Codul muncii:

– faptul că salariatul lucrează de la domiciliu;

– perioada pentru care se aplică această măsură;

– programul în cadrul căruia angajatorul este în drept să controleze activitatea salariatului şi modalitatea concretă de realizare a controlului;

– obligaţia angajatorului de a asigura transportul la şi de la domiciliul salariatului, după caz, al materiilor prime şi materialelor pe care le utilizează în activitate, precum şi al produselor finite pe care le realizează

– transmiterea în sistemul informatic privind Registrul General de Evidenţă a Salariaţilor (REGES/REVISAL) se va efectua în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariaţilor.