21 oct. 2020 | 11:52

Adaptarea la 2020: munca a trecut prin cel mai dificil test și încă așteptăm rezultatele

TEHNOLOGIE
Adaptarea la 2020: munca a trecut prin cel mai dificil test și încă așteptăm rezultatele
Josh Duke / Unsplash

Din martie până în prezent, dar și până în viitorul lui 2021, muncitul de la distanță e o regulă. Sunt companii care au ales să spună că vor susține așa ceva pe termen nedefinit.

În martie, pe măsură ce erau aplicate măsuri de reducere a deplasării, planeta intra în cel mai mare experiment pe care nu voia neapărat să-l facă: munca de la distanță. Încă dinainte de acest moment erau îndrăgită de  mai multe categorii de oameni. Totodată, deși angajații industriilor orientate spre mediul digital sunt mai potriviți pentru a lucra de acasă, susținătorii acestui demers au făcut eforturi de ani de zile pentru a face munca mai flexibilă.

Aceștia sunt de părere că se poate realiza cu infrastructura potrivită, atât în beneficiul angajaților, cât și în cel al angajatorilor. Printre cei care apreciază munca de la distanță s-au numărat și se numără părinții. Unii dintre aceștia susțin că posibilitatea lucrului de acasă le-ar permite să jongleze mai bine, în același timp, cu viața de familie și cariera. Vestea bună e că acest experiment ne arată că avem o mulțime de instrumente digitale care ne permit să lucrăm de acasă în condiții optime.

În România, compania EXE Software specializată în dezvoltare software susține că, din fericire, industria în care activează este, poate, cel mai bine pregătită pentru acest mod de lucru, la distanță. „Îndeplinim condițiile esențiale din punct de vedere tehnologic, precum echipamente de lucru, soluții de colaborare și videoconferință sau programe ERP, și această flexibilitate este susținută de metodologia de lucru și colaborarea cu clienții”, a explicat Karina Tătui, HR Manager EXE Software.

Karina susține că au fost orientați pe rezolvarea provocărilor și pe învățarea de a face lucrurile diferit. „În această perioadă, liderii echipelor au jucat un rol foarte important în susținerea și motivarea oamenilor din compania noastră”.

Muncitul de oriunde, oricât

Recent, și Dropbox a anunțat, după Twitter și alte companii cu activitate în zona digitală, că va permite munca de acasă pe termen nedeterminat. Până și Facebook a spus că circa 50% dintre angajați vor lucra de la distanță în următorul deceniu.

În ceea ce privește planul pentru 2020 pe plan local, EXE Software susține că va continua abordarea remote până la finalul anului. „Întâlnirile între colegi la sediu vor fi posibile numai în situații excepționale. Dacă este absolut necesar, ședințele se pot desfășura de la sediul firmei, cu respectarea unor condiții stricte. La întâlniri pot participa maximum șapte persoane și sunt obligatorii purtarea măștii de protecţie și păstrarea distanței pe toată durata întâlnirii”, a adăugat Karina.

Compania a și avut un caz confirmat în rândul angajaților (final de august). Angajata respectivă a fost de acord să împărtășească experiența ei, în speranța că acest lucru îi va ajuta pe toți să înțeleagă mai bine cum să procedeze.

Până să vorbim de finalul anului, să vedem ce s-a întâmplat până la mijlocul acestuia. În august 2020, datele Eurofound arătau că România este statul din UE cu cea mai mică pondere de angajați care au trecut la munca remote – adică de acasă.

La nivel european, aproape 4 din 10 angajați (37%) au început să lucreze de acasă, în contextul izolării impuse de pandemie, respectiv peste 30%, în majoritatea statelor membre UE. Cele mai ridicate procente sunt, evident, în țările dezvoltate. În Finlanda, de exemplu, procentul e de 60% – adică 6 din 10 angajați au putut lucra de acasă în pandemie. Urmează Luxemburg (peste 50%), Țările de Jos (peste 50%), Belgia (peste 50%) și Danemarca (aproape 50%).

Schimbare de interes pentru vacanțe

În anul acesta s-au schimbat însă și vacanțele – în special. Karina a explicat că și după ridicarea restricțiilor a fost vizibilă o schimbare: în această vară vacanțele au fost mult mai scurte. „În anii anteriori, mai ales pe perioada verii, majoritatea colegilor își planificau concedii prelungite (aproximativ 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt), anul acesta am observat că durata concediilor a fost mult mai scurtă, de cele mai multe ori fiind vorba despre un weekend prelungit. Suntem însă de părere că, mai ales în această perioadă, cu toții avem nevoie de o pauză pentru a ne relaxa și pentru a ne regăsi motivația. Sigur, cu respectarea tuturor condițiilor de siguranță”.

Sezonul vacanțelor în 2020 a fost cu siguranță unul atipic și s-a desfășurat în condiții speciale. Tradițional, românii își făceau planurile de vacanță în primele trei luni din an, apoi căutau oferte de-a lungul următoarelor luni, după cum arată o analiză a agenţiei five elements digital comunicată la începutul lunii octombrie.

Cel mai vizibil în această analiză e că a crescut interesul pentru vacanțele în România. Spre deosebire de 2018 și 2019, în 2020 românii au căutat mai des destinații de vacanță în țară, cu un interes care a durat mai mult. În ceea ce privește căutările pentru destinații de pe litoral, pentru Mamaia, Eforie, Mangalia și Costinești se observă același tipar ca pentru destinații externe. În cazul angajaților EXE Software, Karina susține că a observat un tipar similar. Cei mai mulți au ales un concediu în țară sau în țările din apropierea României, destinații unde au putut ajunge cu mașina.

În vederea revenirii la birou, un raport al universităților din Cardiff și Southampton arată că nouă din zece lucrători care au lucrat de acasă în timpul stării de urgență ar dori ca acest lucru să continue într-o anumită formă. Aici apare și ideea lui Enrico Sanna, cofondator al spațiului de lucru flexibil FORA. El consideră că acest lucru se datorează faptului că biroul mediu nu funcționează pentru angajați.

„Modul în care oamenii se entuziasmează lucrând de acasă este un eșec conceptual al biroului”, a declarat Sanna. „Nu există niciun motiv pentru care biroul trebuie să fie un loc fad și plictisitor”. Ce are el în vedere e crearea unui mediu în care lucrătorii au mai multă libertate – se pot deplasa, își pot crea spațiul propriu și pot profita din plin de numeroasele facilități, mai degrabă decât să fie blocați într-un singur loc.

În fine, dacă vrei un strop de motivație, te poți gândi că FIFA 21 a fost realizat și livrat în această perioadă.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele