Noi detalii despre răspândirea infecțiilor cu coronavirus: ce se întâmplă cu distanța de 2 metri
În urma studiilor desfășurate în SUA, autoritățile de la Washington au publicat noi recomandări legate de distanțare socială. Din păcate, regulile sunt mai aspre.
Autoritățile sanitare din SUA, într-un nou raport publicat în această săptămână, atrag atenția asupra faptului că distanța de doi metri s-ar putea să nu fie suficientă când vine vorba de distanțare socială. În urma testelor efectuate de ei, Covid-19 se poate răspândi și prin aerosoli, la distanță mai mare decât cei doi metri.
Centrul SUA pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) a adăugat oficial căile respiratorii ca un posibil mod de răspândire a coronavirusului. Această schimbare de atitudine este de fapt o aliniere la opinia multor oameni de știință europeni care se axează de luni de zile pe cercetarea acestui aspect al pandemiei.
Pe site-ul CDC, pe parcursul zilei de luni, au fost incluse noi recomandări dedicate celor care vor să evite infectarea. „Unele infecții pot fi transmise prin expunerea la virus din picături mici și particule care pot pluti în aer minute sau ore, capabile să infecteze persoane care se află la mai mult de doi metri de persoana infectată sau după plecarea acestei persoane”. Ca referință, rujeola, varicela și tuberculoza se transmit și ele prin aer.
În opinia experților CDC, chiar și după toate descoperirile recente, principala cale de infectare rămâne sub forma picăturilor respiratorii de diferite dimensiuni care sunt expectorate de o persoană infectată, în momentul în care aceasta tușește, strănută, cântă, vorbește sau respiră.
Dar actualizarea, la zece luni de la începerea pandemiei, confirmă validitatea mai multor studii care demonstrează că noul coronavirus, fără a fi la fel de contagios ca rujeola, poate fi transmis la mai mult de doi metri distanță, o ipoteză care a fost neglijată de CDC și Organizația Mondială a Sănătății atunci când a apărut virusul numit SARS-CoV-2. În același document a fost menționată și importanța ventilației în spațiile închise, pentru a preveni contaminarea.
Partea bună, dacă o putem numi așa, este că răspândirea prin suprafețe este mult mai improbabilă decât se considera acum jumătate de an. „Nu este considerată o formă obișnuită de răspândire a Covid-19”, scrie CDC.