Respectarea regulilor de distanțare în școlile din România, un vis frumos: îngrijorarea lui Tătaru

Respectarea regulilor de distanțare în școlile din România, un vis frumos: îngrijorarea lui Tătaru

Foarte mulți părinți sunt îngrijorați în legătură cu întoarcerea copiilor în băncile din școlile românești. Nelu Tătaru încearcă să încurajeze respectarea normelor de distanțare socială.

Nimic nu este mai dificil decât să explici unui copil mic de ce ar trebui să poarte mască la școală, să nu socializeze cu copii și, cel mai important, să nu se apropie prea mult de învățătoare sau profesori. Cu toate acestea, noul an școlar a început în România, iar ministrul Sănătății nu este cel mai optimist. El încearcă să încurajeze purtarea măștilor și folosirea constantă a dezinfectantului.

Cine nu respectă normele de distanțare socială în unitățile de învățământ, de fapt, inițiază un experiment pe care Guvernul României nu și-l permite. „Noi nu am discutat de curaj, am discutat de precauţii. În condiţiile în care vom vedea că avem o transmitere comunitară scăzută, că avem toate condiţiile încât să putem avea şi distanţare, în care putem să fim siguri că se respectă regulile de igienă, în care să putem fi siguri că există şi dezinfectantul, în care putem fi siguri că cineva urmăreşte aceste activităţi, ne gândim. Dar, în acest moment, nu suntem în situaţia să putem lăsa libertatea (…). Nu. Sunt nişte reguli pe care trebuie să le menţinem: masca, distanţarea, dezinfectantul. Haideţi să păstrăm aceste reguli. Cred că nimeni nu este pregătit să facă experimente cu copiii şi cu profesorii”, a spus Tătaru la Digi 24.

Întrebat dacă ar putea lăsa la latitudinea școlilor relaxarea regulilor precum purtarea măștilor de protecție sau introducerea cântatului la orele de muzică. Tătaru a spus că nu-și asumă astfel de experimente.

„Mă repet. Nu facem experimente. Ne-am asumat ca minister, ca guvern, ca administraţie să trecem de această pandemie şi să trecem cu cât mai puţine îmbolnăviri şi cu cât mai puţine victime. Nu ştiu dacă cineva îşi poate permite – Guvernul României nu – să facă experimente în acest moment. În acest moment avem nişte reguli impuse de Institutul Naţional de Sănătate Publică, nişte ordine comune Ministerul Educaţiei – Ministerul Sănătăţii pe care toţi într-un parteneriat suntem obligaţi să le respectăm”, a spus ministrul.

Citește și: