Cum se străduiește Netflix să-ți dea ceva de văzut pe platformă: ce se întâmpă cu filmările producțiilor sale

de: Teodora Tudosie
18 06. 2020

Pe durata carantinei, oamenii s-au orientat către Netflix, una dintre principalele surse de entertainment cât au stat acasă. Totuși, după o pauză îndelungată în ceea ce privește producția, gigantul se străduiește acum să vină cu conținut nou. Numai că lucrurile nu sunt ușoare.

Ca mai toate domeniile, pandemia a afectat și producțiile de filme și seriale. A fost nevoie ca filmările să fie puse pe pauză, ceea ce înseamnă că în ultimele câteva luni nimeni n-a mai putut lucra la proiectele care se aflau în derulare. Este și cazul Netflix, care a fost printre care a pus pe pauză producțiile, la izbucnirea pandemiei.

Până la sfârșitul lunii septembrie, platforma speră să revină aproape normal, cu mai mult de 20 de filme filmate în Europa și Orientul Mijlociu, inclusiv The Witcher, Sex Education și Sky Rojo de Álex Pina, creatorul Casa de Papel.

„Nimeni nu știe cât va fi până când vom putea reporni în siguranță producția fizică în diferite țări și, odată ce putem, ce călătorii internaționale vor fi posibile și cum se vor desfășura negocierile pentru diverse resurse (de exemplu, talent, etape și postproducție)”, a declarat compania într-o scrisoare către acționari.

Pandemia a afectat și această industrie, forțând-o să regândească felul în care se vor filma producțiile sau cum vor interacționa actorii pe platou.

Cum a filmat Netflix pe timp de pandemie

The Crown, de exemplu, unul dintre cele mai apreciate seriale de pe platformă, a reușit să filmeze suficiente scene pentru a putea intra în post-producție. Totuși, a fost nevoie de câteva compromisuri legate de anumite scene pe care nu le-au mai putut filma.

În timpul fimărilor pentru serialul apocaliptic Katla, regizorul Baltasar Kormákur a dezvoltat un sistem codat prin culori, bazat benzi de culori diferite purtate la mâna actorilor și zone delimitate. Zona de producție se afla chiar lângă o companie medicală, ceea ce a însemnat că iecare membru al echipei a putut fi testat înainte de filmare și retestat de fiecare dată când era necesar.

Alte producții necesită un efort mai mare, în funcție de actorii care joacă sau de cât de aglomerate ar trebui să fie anumite scene. Kelly Luegenbiehl, responsabilul Netflix cu producțiile internaționale, spune că platforma se gândește să închirieze, de exemply, hoteluri întregi, pe perioade lungi de timp, pentru ca toată lumea să se afle în același timp în același loc.

Potrivit estimărilor, pandemia ar face ca bugetele să crească undeva între 10% și 30%.