Mobila robotică e cel mai bizar și util concept pentru reinventarea casei
Cu toții vrem să avem cât mai mult spațiu în apartament sau în casă. Iată o idee cel puțin neobișnuită: atârnă-ți patul de tavan, ca să ai mai mult loc în casă.
Pare mai degrabă o glumă decât o inovație revoluționară, dar un start-up din Silicon Valley spune că a dezvoltat o tehnologie avansată pentru a suspenda mobilierul din tavan, ca apartamentele să pară mai spațioase.
Cum funcționează tehnologia
Bumblebee Spaces gestionează un număr mic, dar în creștere de apartamente în care paturile, comodele și alte piese de mobilier pot fi ridicate și coborâte pe cabluri, printr-o tăbliță, potrivit revistei 1843. Acest mecanism de înaltă tehnologie poate fi atrăgător pentru o parte din populația extrem de înghesuită a unui oraș foarte populat.
Un inginer Google, pe nume Sebastien Dabdoub, are apartamentul Bumblebee, un dormitor de 130 de metri pătrați, în care mai există și o baie și o bucătărie și costă 2.500 de dolari pe lună. Mai mult, cu ajutorul unei tehnologii smart, dressingul lui monitorizează cât de des poartă anumite haine și îl sfătuiește să arunce orice nu a purtat într-o lună.
Dabdoub susține că își va suspenda patul de tavan, pentru a face loc de spațiu de yoga dimineața sau pentru a elibera spațiul de pe perete pe care proiectează filme.
Au fost și probleme tehnice la acest sistem smart. Întrucât doar echipa lui Bumblebee poate reseta sistemul, acesta lasă uneori utilizatorii blocați cu paturile lor lipite de tavan, din cauza unei erori la senzorii de siguranță ai mobilierului.
În zona din jurul campusului Google, prețurile medii ale chiriilor s-au dublat în ultimii nouă ani, relatează 1843. Apartamentele s-au micșorat, în timp ce chiriile continuă să crească. Iar soluțiile de microhousing de înaltă tehnologie care ajung să coste la fel de mult ca orice altceva nu rezolvă problema, din păcate.
La prima vedere, ridicarea mobilierului până la tavan poate da iluzia de a avea un apartament mai mare, mai spațios. Dar acest lucru nu face ca locuințele să fie mai accesibile într-un oraș destul de costisitor.