Microsoft se extinde în România prin cumpărarea unei noi companii

de: Răzvan Băltărețu
06 07. 2020
Glenn Carstens-Peters / Unsplash

Microsoft își extinde operațiunile din România. A preluat acum o companie nouă și miza gigantului american e să creeze un centru de dezvoltare tehnologică.

Microsoft a anunțat pe 6 iulie că a cumpărat firma Movial. Aceasta e specializată în servicii de inginerie şi design software specializată în dispozitive mobile şi de tip embedded. Astfel, 60 de angajați Movial din biroul din Iaşi al companiei s-au alăturat organizaţiei Microsoft Devices pentru a continua investiţia companiei în eforturile de dezvoltare a platformelor Android.

Movial e o companie fondată în 2001, în Helsinki, și are birouri în mai multe orașe, cum ar fi Taipei, San Francisco, Seattle, Iași și Helsinki. Microsoft va continua să extindă echipele de inginerie software care sprijină eforturile de dezvoltare Windows şi Android. Biroul Movial din Iaşi va deveni cel de-al patrulea centru de dezvoltare tehnologică din regiune pentru Microsoft.

Succes și pentru alți antreprenori români

Independent de anunțul Microsoft, o altă veste bună vizează antreprenoriatul românesc de peste hotare. Trei tineri antreprenori români au obținut o finanțare de 2,5 milioane de dolari de la două fonduri de capital de risc și alți investitori, notează StartupCafe. Firma lor e specializată în roboți autonomi.

Startup-ul BotsAndUs a fost fondat în anul 2015, la Londra, de Andrei Dănescu (CEO), Adrian Negoiță (CTO) și Oana Jinga (marketing și vânzări). Până în prezent a obținut investiții de circa 6 milioane de dolari, în total, inclusiv fonduri europene.

„Și hardware-ul, și software-ul au complicațiile lor și de fapt noi le facem pe amandouă – partea de hardware: design, construcție, maintenance de roboți, dar și tot ce ține de software – autonomie în miscare, interacțiune, date, sisteme etc. […] Sunt foarte multe elemente din industriile de servicii care ar putea fi automatizate si provocarea tehnică ne-a atras mai mult decât partea de pure soft. Să pui roboți complet autonomi într-un aeroport sau magazin e destul de complicat.”
Andrei Dănescu