Microsoft, atacată la Comisia Europeană: procesul care s-ar putea să schimbe multe

de: Alexandru Puiu
23 07. 2020

Practicile Microsoft sunt din nou sub lupa Comisiei Europene, după creatorii Slack au decis să conteste modul în care gigantul din Redmond oferă Microsoft Teams.

Slack este o aplicație foarte populară pentru colaborarea online în interiorul echipelor cu o vechime semnificativă pe piață, aproximativ șase ani. În urmă cu ceva timp însă, cei de la Microsoft au copiat o mare parte din funcționalitatea Slack, au lansat Microsoft Teams și au inclus software-ul gratuit în abonamentele de business pentru Office 365. Cu alte cuvinte, au tăiat picioare concurenței.

Cu puțin timp înainte ca Microsoft să-și anunțe rezultatele financiare pe al doilea trimestru fiscal din 2020, cei de la Slack au înaintat o plăngere la Comisia Europeană pe motiv de antitrust sau practici neloiale. Argumentul principal este că Microsoft include în mod ilegal Slack în pachetul Office 365.

În același timp, creatorii Slack pretind că gigantul din Redmond face viața dificilă celor care încearcă să dezinstaleze Teams și optează să ascundă costurile reale ale serviciului pentru clienții din mediul enterprise.

Este important de reținut că astfel de practici sunt foarte comune în istoricul Microsoft. Compania s-a luptat timp de aproape două decenii prin tribunale din cauza faptului că refuza să nu mai includă Internet Explorer cu Windows, făcând imposibilă creșterea cotei de piață a Mozilla Firefox sau Opera. În aceeași perioadă, situația s-a repetat cu Windows Media Player.

”Suntem siguri că vom câștiga pe meritul produsului nostru, dar nu putem ignora comportamentul ilegal care ne privează clienții de acces la instrumentele și soluțiile pe care și le doresc”, atrace atenția Jonathan Prince, director de comunicații și politică în cadrul Slack. Printre pretențiile cerute de Slack în urma acestui proces se numără dreptul la competiție corectă și sănătoasă, mai ales după ce ”Microsoft a creat o clonă slabă de produs și a legat-o de produsul său Office dominant în piață, forțându-i instalarea și blocându-i îndepărtarea, o copie la indigo a comportamentului ilegal din perioada războiului browserelor.”, concluzionează Prince.