Materialul surpriză din care ar putea fi construite adăposturile pe alte planete
O tehnologie simplă de fabricație bazată pe chitină, unul dintre cei mai regăsiți polimeri organici de pe Pământ, ar putea fi utilizată pentru a construi instrumente și adăposturi pe Marte.
Acum că umanitatea plănuiește să reviziteze suprafața lunară și, în cele din urmă, să trimită o misiune cu echipaj pe Marte, posibilitatea ca misiunile viitoare de explorare spațială să implice o ședere mai lungă nu este departe de realitate.
Peste tot pe Pământ și acum și în spațiu
Însă aceste șederi vor putea fi posibile doar dacă sunt asigurate condițiile necesare supraviețuirii. Iar pentru a face acest lucru, pentru a satisface nevoile de bază, ne stă la dispoziție un material regăsit peste tot: chitina.
Chitina este produsă și metabolizată de organisme în majoritatea regatelor biologice: este o componentă principală a pereților celulari din ciuperci, exoscheletele artropodelor, precum crustaceele și insectele, și solzii peștilor și amfibienilor. Datorită omniprezenței sale, chitina va putea face parte din orice ecosistem creat artificial.
Într-un nou studiu, Javier Fernandez de la Universitatea de Tehnologie și Proiectare din Singapore, și colegii săi au folosit tehnici simple pentru a extrage și a fabrica un material nou cu cerințe minime de energie și fără echipamente specializate.
Au creat acest material prin combinarea chitosanului cu un mineral conceput pentru a imita proprietățile solului marțian.
Oamenii de știință au folosit apoi materialul chitinos pentru a construi o unealtă – o cheie – și un model de habitat marțian, demonstrând că acest material permite fabricarea rapidă a obiectelor, de la unelte de bază până la adăposturi care ar putea găzdui oamenii într-un mediu marțian.
Potrivit autorilor, această abordare poate fi cheia dezvoltării noastre ca specie interplanetară.
“Contrar percepției generale, producția bioinspirată și materialele durabile nu reprezintă o tehnologie de substituire a polimerilor sintetici, ci o tehnologie care permite definirea unei noi paradigme în fabricație și care permite realizarea unor lucruri care nu pot fi atinse de omologii sintetici.
Am demonstrat că aceasta este cheia nu numai pentru sustenabilitatea pe Pământ, ci și pentru una dintre cele mai mari realizări ale umanității: transformarea noastră într-o specie interplanetară”, a declarat Fernandez.
Conform echipei care a creat materialul, tehnologia a fost dezvoltată inițial pentru crearea unor ecosisteme circulare în mediul urban, însă eficiența sa dovedită a adus la extinderea ariei sale de utilizare.