Mașina electrică cu panouri solare, o lecție pentru Tesla: autonomia e mai mare decât la diesel sau benzină

de: Alexandru Puiu
04 06. 2020

Când vine vorba de mașini electrice, cei mai mulți dintre noi se gândesc la o Tesla, dar un grup de studenți de la Cambridge au făcut un autoturism electric mult mai impresionant.

Inspirat parcă dintr-o mașină de curse, autoturismul cu panouri solare nu este neapărat o invenție nouă, dar majoritatea prototipurilor de până acum nu păreau rezonabile pentru șosele. Din fericire, tehnologia pe partea de energie regenerabilă a progresat rapid, iar un grup de studenți din ultimul an de la Universitatea Cambridge au decis să folosească cele mai moderne panouri pentru a-și materializa visul, un autoturism electric a cărui autonomie te lasă cu gura căscată.

În acest scop nobil, studenții au colaborat cu o echipă de ingineri de Formula 1 și cu oficialii companiei Bridgestone, poate cel mai cunoscut producător de cauciucuri din lume. În particular pentru acest prototip, Bridgestone a creat niște cauciucuri joase, cu rezistență mare, ca să facă față într-o varietate mare de condiții.

Mașina electrică cu panouri solare dezvoltată la Universitatea Cambridge este intitulată Helia și are o autonomie de de 800 de kilometri, mai mult decât orice autoturism, din orice categorie, care circulă pe șosele. Pentru a obține acea valoare, ar fi bine să mergi cu o viteză medie de 80 de kilometri la oră, o valoare deloc neglijabilă. Dacă vrei însă să mergi mai repede, viteza maximă este de 120kph, deși atunci, bateria litiu-ion dezvoltată de Danecca se va consuma mai repede.

Consumul de energie este atât de mic, încât cercetătorii din spate sunt de părere că este similar cu cantitatea de energie pe care o utilizează un fierbător de apă. Panourile solare folosite pe mașină ocupă o suprafață totală de 5 metri pătrați și au o eficiență de 25%.

Directorul programului din spatele Helia a insistat pe faptul că proiectul nu își propune să transforme autoturismul într-unul de serie. În schimb, îl percepe ca pe un concept menit să evidențieze potențialul vehiculelor care utilizează energie curată. Rămâne doar ca marii giganți din domeniul auto să împrumute această tehnologie și să o folosească în modele semnificativ mai populare și cu un design mai puțin futurist.