Marea Britanie se răzgândește în privința Huawei: de ce renunță la aceasta pentru implementarea 5G

de: Teodora Tudosie
06 07. 2020

Marea Britanie revizuiește decizia pe care o luase în ianuarie, prin care anunța că va permite Huawei să participe la licitația 5G din țară. Acum, Regatul Unit pare să renunțe la compania chineză până la finalul anului.

Potrivit presei engleze, Marea Britanie urmărește să îndepărteze echipamentul Huawei din rețeaua 5G a țării și ar urma să facă acest lucru până la finalul lui 2020.

Decizia vine în contextul în care autoritățile americane au desemnat în mod format Huawei și ZTE drept amenințări la securitatea națională. Ca urmare, companiile din Statele Unite nu vor mai avea voie să folosească bani de la Guvern pentru a cumpăra produse de la companiile chineze.

„Ambele companii au legături strânse cu partidul comunist chinez și aparatul militar din China, iar ambele companii sunt în mare parte supuse legislației chineze, care le obligă să coopereze cu serviciile de informații ale țării”, a declarat Ajit Pai, președintele Federal Communications Commission.

Ce face Marea Britanie cu privire la Huawei și 5G

Un nou raport scurs în presă al departamentului care se ocupă de securitate cibernetică în cadrul Centrului Guvernamental de Comunicații (GCHQ) din Marea Britanie susține că restricțiile impuse de Statele Unite ar urma să facă echipamentului gigantului chinez mult mai puțin sigure. Raportul susține că sancțiunile „vor forța compania să folosească tehnologie nesigură care ar urma să crească riscul în Regatul Unit”.

De altfel, și ministrul culturii al Marii Britanii a declarat luni, 6 iulie, că sancțiunile americane destinate să restricționeze capacitatea companiei chineze de a furniza microcipuri avansate pentru echipamente 5G poate avea un impact semnificativ asupra securității furnizorului.

Marea Britanie anunța în ianuarie că Huawei va putea juca un rol limitat în implementarea rețelei 5G în țară. În urma raportului GCHQ, prim-ministrul Boris Johnson lucrează acum la planuri prin care să poată opri achiziția de echipament 5G și să-l îndepărteze pe cel deja instalat.