Litoralul românesc, amendat în masă: peste un milion de lei, în câteva zile

de: Alexandru Puiu
20 07. 2020

După ce că au restaurantele închise și sunt nevoiți să-și desfășoare activitatea doar pe terase, foarte multe firme au parte de amenzi usturătoare, mai ales pe litoral.

Între 1 iulie și 10 iulie, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului a desfășurat inițiativa ”Comandamentul Litoral 2020”. Deși proiectul cu pricina continuă și acum, în doar zece zile de controale, s-au dat amenzi de peste un milion de lei la doar 268 de operatori economici.

Au fost vizate mai ales localurile din sțatiunile Neptun, Olimp, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Saturn, Mangalia, Costinești și Mama. Ca referință, au fost verificate 322 de firme în total, iar amenzile au fost acordat unui procent de 83% dintre ele.

Pe marginea acestei performanțe, ANPC a lansat un comunicat de presă. Prin documentul respectiv, atrage atenția asupra faptului că a aplicat 386 de sancțiuni, dintre care 233 au fost avertismente și 153 amenzi contravenționale, cu o valoare totală de 1.063.000 de lei. În același context, au fost penalizate cu întreruperea completă a activităților 16 unități de prestări servicii, până la intrarea în legalitate.

Printre abaterile descoperite de inspectori se numără: deficiențe privind etichetarea produselor la textile, jucării și produse alimentare, în sensul că etichetele nu aveau înscrise datele obligatorii menționate de lege (compoziția textilelor, în cazul jucăriilor – avertismente și recomandări speciale destinate vârstei copiilor sau elementelor de periculozitate, marcaj CE neconform, prezența la vânzare a jucăriilor notificate prin sistemul de alertă RAPEX sau fără a avea licență pentru a putea fi comercializate -, lipsa precizării termenului de valabilitate al produselor comerciale sau prezența acestuia pe etichetă ilizibil ori în locuri greu vizibile etc.); deficiențe privind indicarea prețurilor pe toate produsele expuse la comercializare și menționarea prețurilor per unitatea de măsură; deficiente privind lipsa traducerii în limba română a elementelor de caracterizare si identificare a produselor de import de pe eticheta produsului.

Pe lângă acestea, s-a înregistrat și situația în care diverși agenți economici au optat pentru comercializare de produse în locații fără a deține autoritzațiile necesare.