Legea care interzice vânzarea unor alimente la raft a fost promulgată: ce trebuie să știi

de: Ciprian Ioana
19 08. 2020

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice vânzarea anumitor alimente la raft. Iată ce nu vei mai găsi de aici încolo în magazine.

Parlamentul a adoptat recent o lege care are rolul să schimbe comportamentele alimentare ale românilor. E vorba, mai exact, despre a-i face pe aceștia să mănânce mai sănătos și să evite mâncărurile care le fac rău.

Astfel, legea îi obligă pe producătorii din industria alimentară să limiteze drastic acizii trans din alimente. Practic, niciun aliment nu va mai conține mai mult de două grame de acizi trans la 100 de grame de grăsime din conținut. E vorba de grăsimile care se găsesc în margarină, fast-food, mezeluri, produse coapte precum biscuiții și prăjiturile. 

Care-s alimentele pe care nu le vei mai găsi la raft

Practic, e vorba de toate alimentele care nu respectă prevederile legii. Acestea nu vor mai putea fi vândute. Grăsimile de tip trans sunt obţinute printr-un procedeu chimic, numit hidrogenare, din uleiurile vegetale. Cu ajutorul lor produsele alimentare au o perioadă de valabilitate mai lungă, dar riscurile de sănătate sunt foarte mari..

Ar putea conduce la boli cardio-vasculare, la diabet de tip doi sau chiar la cancer. Acizii trans se găsesc de obicei în produsele prăjite şi cele de patiserie, în napolitane, biscuiţi cu cremă, popcorn şi margarină. De asemenea, cantități mici de acizi grași se găsesc în mod natural în produse din carne sau lactate, constituind între 0,3 și 0,8% din totalul aportului energetic zilnic.

Totuși, sunt și în anumite produse alimentare procesate și în care sunt folosite uleiuri parțial hidrogenate se poate ajunge la 50% acizi grași.

Parlamentul nu a făcut decât să transpună în legislația europeană un Regulament European conceput de oficialii de la Bruxelles, specialiști în sănătate publică. Oficialii vor ca la nivelul UE să se comercializeze numai alimente sănătoase, însă, deocamdată, se fac pași foarte mici în această direcție.

Mai mult, organismele de control și campaniile de informare publică nu reușesc să schimbe comportamentul de consum alimentar al oamenilor.