Lecții despre viața în spațiu după 20 de ani de când există Stația Spațială Internațională

de: Ozana Mazilu
02 11. 2020

Astăzi se împlinesc 20 de ani de când primii rezidenți au ajuns pe Stația Spațială Internațională (ISS). Habitatul în spațiu a fost continuu ocupat de atunci.

Douăzeci de ani consecutivi de viață în spațiu fac din ISS „laboratorul natural” ideal pentru a înțelege cum funcționează societățile dincolo de Pământ.

ISS este o colaborare între 25 de agenții și organizații spațiale. A găzduit 241 de echipaje și câțiva turiști din 19 țări. Acesta este un total de 43% din toți oamenii care au călătorit vreodată în spațiu.

Deoarece viitoarele misiuni pe Lună și Marte sunt planificate, este important să știm de ce au nevoie oamenii pentru a prospera în medii îndepărtate și periculoase, unde nu există cale ușoară de întoarcere acasă.

O scurtă istorie a habitatelor orbitale în spațiu

Prima stație spațială fictivă a fost „Brick Moon” din 1869 a lui Edward Everett Hale. În interior erau 13 camere de locuit sferice.

În 1929, Hermann Noordung a teoretizat o stație spațială în formă de roată care se va roti pentru a crea gravitația „artificială”. Roata care se învârte a fost susținută de omul de știință Wernher von Braun în anii 1950 și a apărut în filmul clasic din 1968 “2001: A Space Odyssey”.

În loc de sfere sau roți, stațiile spațiale reale s-au dovedit a fi cilindri

Prima stație spațială a fost Salyut 1 din URSS în 1971, urmată de alte șase stații în programul Salyut în următorul deceniu. SUA a lansat prima stație spațială, Skylab, în ​​1973. Toate acestea erau structuri în formă de tub.

Stația sovietică Mir, lansată în 1986, a fost prima construită cu un miez la care s-au adăugat ulterior alte module. Mir era încă pe orbită când au fost lansate primele module ale Stației Spațiale Internaționale în 1998. Mir a fost doborâtă în ​​2001 și s-a sfârșit când a căzut în atmosferă. Ceea ce a supraviețuit a ajuns probabil la mai puțin de 5000 de metri pe fundul Oceanului Pacific.

ISS este acum formată din 16 module: patru rusești, nouă americane, două japoneze și una europeană. Are dimensiunea unei case cu cinci dormitoare în interior, cu șase echipaje obișnuite care servesc șase luni la rând.

Adaptarea la spațiu

Călătoria lui Yuri Gagarin în jurul Pământului în 1961 a dovedit că oamenii pot supraviețui în spațiu. De fapt, traiul în spațiu era o altă problemă.

Stațiile spațiale contemporane nu se învârt pentru a oferi gravitație. Nu există sus sau jos. Dacă eliberezi un obiect, acesta va pluti. Activitățile de zi cu zi precum băutul sau spălatul necesită planificare.

Punctele de „gravitație” apar în întreaga stație spațială, sub formă de mâini sau puncte de sprijin, curele, cleme pentru a securiza oamenii și obiectele. În modulele rusești, suprafețele orientate spre Pământ („jos”) sunt colorate în verde, în timp ce pereții și suprafețele orientate în partea opusă („sus”) sunt bej. Acest lucru ajută echipajul să se orienteze.

Culoarea este importantă și în alte moduri. Skylab, de exemplu, avea o asemenea lipsă de culoare, încât astronauții au rupt monotonia uitându-se la cardurile colorate folosite pentru calibrarea camerelor video.

În filme, stațiile spațiale sunt adesea elegante și curate. Realitatea este foarte diferită în spațiu

ISS este urât mirositoare, zgomotoasă, dezordonată și plină de celule ale pielii și de firimituri. Este ca o casă a groazei, cu excepția faptului că nu poți pleca, trebuie să lucrezi tot timpul și nimeni nu doarme bine.

Cu toate acestea, există unele avantaje. Modulul Cupola oferă probabil cea mai bună vedere disponibilă oamenilor oriunde: o panoramă de 180 de grade a Pământului care trece pe dedesubt.

„O microsocietate într-o mini-lume”

Echipajul folosește tot felul de obiecte pentru a-și exprima identitatea în această mini-lume, așa cum au fost denumite habitatele spațiale într-un raport din 1972. Spațiul neutilizat devine ca ușa frigiderului tău, acoperit cu obiecte cu semnificație personală și de grup.

În modulul Zvezda, icoanele și imaginile ortodoxe ale eroilor spațiali precum Konstantin Ciolkovski și Gagarin creează un sentiment de apartenență și legătură cu casa. Deoarece echipajelor ISS le place să creeze afișaje vizuale improvizate, am putea sugera includerea spațiilor rezervate pentru astfel de afișaje în habitate de generația următoare.

De asemenea, mâncarea joacă un rol imens în legăturile dintre oameni. Ritualurile de împărțire a mâncării, celebrarea unor sărbători și a zilelor de naștere ajută la formarea camaraderiei între echipajul de diferite medii naționale și culturale.

Nu totul este o navigație simplă. În 2009, toaletele au devenit pe scurt o sursă de conflicte internaționale, atunci când deciziile la fața locului au însemnat ca echipajului rus să li se interzică utilizarea toaletelor și echipamentelor de exerciții din SUA.

În această „micro-societate”, tehnologia nu se referă doar la funcții. Acestea joacă un rol în coeziunea socială.

Viitorul vieții în spațiu

ISS este extrem de scump de rulat. Numai costurile NASA sunt de 3-4 miliarde de dolari pe an și mulți susțin că nu merită. Fără mai multe investiții comerciale, ISS poate fi oprită în 2028 și trimisă pe fundul oceanului pentru a se alătura lui Mir.

Următoarea etapă a vieții stației spațiale se va produce probabil pe orbita din jurul Lunii. Proiectul Lunar Gateway, planificat de un grup de agenții spațiale conduse de NASA, va fi mai mic decât ISS. Echipajele vor locui la bord până la o lună la rând. Modulele sale, bazate pe designul ISS, urmează să fie lansate pe orbita lunară în următorul deceniu.

Un design preliminar al habitatului pentru Lunar Gateway are patru cabine de echipare extensibile, pentru a oferi oamenilor puțin mai mult spațiu. Dar zonele de dormit, exerciții fizice, latrine și mese sunt toate mult mai apropiate.

În cultura populară, ISS a devenit sania Moșului. În ultimii ani, părinții din întreaga lume și-au scos copiii în ajunul Crăciunului pentru a observa trecerea ISS pe deasupra capului. ISS a modelat cultura spațială a secolelor 20 și 21, simbolizând cooperarea internațională după Războiul Rece. Mai are multe de învățat însă despre cum să trăim în spațiu.

Așadar, n-ar fi deloc ușor să supraviețuim în spațiu pentru totdeauna, cel puțin asta am învățat în ultimii 20 de ani de explorare spațială, însă putem visa la o excursie în spațiu măcar.