NASA tocmai a creat o toaletă pentru spațiu și-o va testa pe Stația Spațială

NASA tocmai a creat o toaletă pentru spațiu și-o va testa pe Stația Spațială

NASA este pe cale să livreze o actualizare majoră pe  Stația Spațială Internațională (ISS), pentru a face față uneia dintre laturile mai puțin “savuroase” ale călătoriilor spațiale: o toaletă spațială din titan de 23 de milioane de dolari.

Toaleta, prima instalată de NASA în 30 de ani, se pare că va fi supusă unui test timp de de câteva luni, potrivit Associated Press. În afară de a fi un proiect important de renovare, toaleta este de așteptat să fie eficientă pe ISS, în viitorul apropiat, precum și să fie proiectată pentru a fi mai incluzivă.

Dacă totul merge bine cu testul, designul va fi folosit și în misiunile Artemis care urmăresc să trimită astronauții înapoi pe Lună

Toaleta existentă în momentul de față pe ISS – care nu este înlăturată încă – a fost concepută în mare măsură pentru bărbați. Datorită designului său inaccesibil, utilizarea acesteia este un adevărat calvar pentru femei, relatează AP, problemă pe care noul design ar trebui să o remedieze.

Noul design este menit să fie mai confortabil și să prevină scurgerile printr-un sistem elaborat de aspirație a aerului, potrivit AP. Deșeurile solide sunt sigilate până la aterizare, iar lichidele sunt filtrate în apă potabilă și de curățare.

„Curățarea unei mizerii este o mare problemă. Nu dorim niciun fel de scăpare”, a declarat pentru AP managerul de proiect Melissa McKinley de la Johnson Space Center.

Abia cu 45 de kilograme și cu o înălțime de doar 71 de centimetri, noua toaletă este aproximativ cu jumătate mai mare decât cele două construite pe stația spațială din Rusia. Se încadrează perfect în capsulele NASA Orion care vor transporta astronauții pe Lună în câțiva ani.

Locuitorii stației o vor testa timp de câteva luni. Dacă shakedown-ul merge bine, toaleta va fi deschisă și dată în funcționare. Cu SpaceX care trimite acum astronauți în stația spațială și Boeing la mai puțin de un an de la trimiterea primului său echipaj, sunt necesare mai multe toalete.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: