Ziua care a schimbat lumea: 75 de ani de la atacurile cu bomba atomică

de: Paula Artin
06 08. 2020

Statele Unite ale Americii au lansat primul atac cu bombă atomică într-o nefericită zi de joi, acum 75 de ani.  Mii de civili au fost uciși în devastatorul atentat de la Hiroshima, sub norul ciupercă.

La distanță de trei zile, a doua bombă atomică a fost lansată la Nagasaki, provocând alte mii de victime. Astfel, Japonia a fost forțată să capituleze. A fost ultimul eveniment în care au fost folosite bombe nucleare într-un conflict armat. Iată ce s-a întâmplat atunci în Japonia.

6 august 1945

AP Photo

Prima bombă nucleară din lume lansată împotriva civililor la ora locală 08:15, în orașul sud-vestic Hiroshima.

Bomba, numită „Little Boy” a ucis imediat 80.000 de persoane, potrivit primelor estimări. La momentul respectiv, acesta reprezenta aproximativ 30% din populație. Până la sfârșitul anului 1945, s-a estimat că numărul victimelor a ajuns la 140.000 de persoane. Alte mii de persoane au murit în următorii ani din cauza rănilor provocate de radiații.

B-29 „Enola Gay” din SUA a fost avionul de război care a aruncat bomba, care se estimează că a distrus 70% din oraș. Bomba a fost construită cu uraniu-235, singurul izotop natural fisil de uraniu. Explozia a fost echivalentul a 16 kilotone de TNT.

9 august 1945

Hiroshima 70 anni dopo mentre il Giappone riarma -

La ora locală 11:02, SUA a aruncat o altă bombă numită „Fat Man” peste Nagasaki. Detonarea era echivalentă cu 21 de kilotone de TNT. Peste 40% din oraș a fost distrus, 40.000 de persoane fiind ucise imediat. Acest număr a crescut la peste 74,000 de victime în lunile următoare.

15 august 1945

La șase zile după atac, Japonia și-a anunțat intenția de a capitula. Ministrul japonez al afacerilor externe, Mamoru Shigemitsu, a semnat documentul oficial în 2 septembrie, punând capăt celui de-Al Doilea Război Mondial.

Imperiul Japoniei a intrat în război în 1940 prin semnarea Pactului tripartit cu Italia și Germania. SUA au intrat în conflict în 1941, în urma atacului japonez asupra Pearl Harbour. Sperând să-și mențină influența în Asia, Japonia a lansat atacuri asupra filipinezilor, Guam și Wake Island din SUA și asupra Imperiului britanic din Borneo, Malaya, Singapore și Hong Kong.

Cum s-a ajuns la interzicerea utilizării armelor nucleare

Ultima generație de supraviețuitori de la Hiroshima și Nagasaki a cerut abolirea bombelor nucleare. Numiți „hibakusha”, adică „persoană afectată de bombă”, ei speră că mesajul lor va rezista trecerii timpului.

În prezent, există din ce în ce mai puțini supraviețuitori. Vârsta medie a cuiva care a trăit în cadrul evenimentului este de peste 83 de ani, potrivit Ministerului Japonez al Sănătății. Au mai rămas aproximativ 136,700 de supraviețuitori, dintre care mulți erau bebeluși sau copii nenăscuți la momentul atacurilor.

„Ceea ce spunem noi, hibakusha, este că evenimentul nu se poate repeta”, a declarat Terumi Tanaka, în vârstă de 88 de ani, care a supraviețuit atacului cu bombă de la Nagasaki, conform Euronews. Terumi avea 13 ani când a avut loc atacul.

„Am înființat un grup numit Proiectul “Niciun alt Hibakusha”, care se ocupă de păstrarea înregistrărilor ca arhive, inclusiv a ceea ce am scris, astfel încât generațiile viitoare să le poată folosi în campaniile lor”, mărturisește Terumi. Jiro Hamasumi, de 74 de ani, se numără printre cei mai tineri supraviețuitori ai atacurilor. Mama sa era însărcinată cu el la Hiroshima, când a fost lansată bomba. Jiro nu a fost expus efectelor fizice ale radiațiilor, întrucât era în pântec.

Atacul l-a ucis pe tatăl său, iar urmările atacului au afectat numeroși membri ai familiei sale. „Hibakusha dorește ca SUA să ne ceară scuze, dar dovada scuzelor este abolirea utilizării armelor nucleare, nu ne dorim răzbunare”, afirmă Jiro Hamasumi.