Îți poți încărca dispozitivele cu propria ta energie corporală, ca-n Matrix?

de: Ozana Mazilu
22 12. 2020

Oamenii de știință își dau seama tot mai mult cum să folosească orice formă de energie pentru a alimenta planeta, dar ce zici dacă această formă de energie ai fi chiar tu?

Adică despre mine, despre tine și despre toți ceilalți. Adică, exercităm energie. De ce nu o putem folosi pentru a ne încărca telefonul sau laptopul? Ce-ar fi să te conectezi ca în The Matrix?

Există, de fapt, unii oameni de știință care încearcă să-și dea seama cum ne putem folosi corpul pentru a alimenta dispozitivele, deși în prezent sunt puțin mai concentrați pe lucruri precum stimulatoarele cardiace și implanturile cerebrale care necesită o intervenție chirurgicală la fiecare câțiva ani pentru a înlocui bateriile. Odată ce și-au dat seama de asta, totuși, conceptul general s-ar putea extinde și la alte electronice.

Cum ar fi să-ți încarci telefonul cu propria ta energie corporală?

Majoritatea cercetărilor privind energia corpului studiază tipul de energie produsă de căldură. În timp ce, din punct de vedere tehnic, am putea crea energie și prin mișcare, eliberarea constantă de căldură a corpului nostru îl face o alegere mai practică.

În prototipuri, inginerii au dezvoltat mici senzori care absorb căldura de pe suprafața pielii, precum și „țesături” care pot fi purtate sub formă de îmbrăcăminte pentru recoltarea energiei. În mod similar, există deja pe piață un ceas inteligent care funcționează numai din energia căldurii corpului. Și costă doar 500 de dolari.

Cu toate acestea, în ultimii ani, această metodă de recoltare a energiei nu a fost suficient de eficientă pentru a fi viabilă pe piață. Dar într-un studiu publicat recent, cercetătorii de la Universitatea din Wollongong din Australia au reușit să crească conductivitatea electrică a materialelor termoelectrice, fără a crește conductivitatea termică, așa cum asta fusese anterior o problemă.

Un scenariu nu tocmai SF

Pentru a face acest lucru, ei au manipulat transportul de fonon și electron al materialelor prin adăugarea de particule amorfe de nano-bor care au contribuit la producerea de mai multă electricitate, fără a produce mai multă căldură. Împreună, această metodă a sporit eficiența cu 60%.

În termeni mult mai simpli, materialele termoelectrice nu funcționau bine înainte. Acum, acestea ar putea funcționa mult mai bine, ceea ce înseamnă că ar putea exista o creștere a acestor tipuri de produse pe piață.

Următorul pas va fi de a face astfel de materiale mai fiabile, astfel încât să poată fi utilizate în siguranță pentru a alimenta electronice legate de sănătate. În 2017, The Verge a prezis că vor trece aproximativ trei ani până când vom vedea că recoltarea energiei umane devine disponibilă pe scară largă.