Instituirea stării de urgență în România, sub semnul întrebării: ce a spus Tătaru, dar Orban

de: Alexandru Puiu
09 07. 2020

În România, s-au înregistrat ieri cele mai multe cazuri noi de la începerea pandemie. În mod previzibil, autoritățile s-au îngrijorat, iar starea de urgență a ajuns din nou în discuție.

Nu mai puțin de 555 de noi cazuri de infectare cu coronavirus – cel mai mare număr anunțat în România de la debutul pandemiei – au fost raportate până ieri la ora 13:00. Ca urmare, bilanțul total al îmbolnăvirilor din țara noastră ajungând la 30.175, potrivit datelor publicate miercuri de Grupul de Comunicare Strategică. Până la acea oră, alți 18 români au murit din cauza COVID-19, bilanțul deceselor ajungând la 1.817. Anterior acestei situații grave, recordul de infectări zilnice fusese în 11 aprilie, când au fost raportate 523 de cazuri noi într-o zi. În ultimele 24 de ore, au fost făcute 13.147 de teste.

La scurt timp după publicarea rezultatelor, Nelu Tătaru a avut o intervenție surprinzător de optimistă la Digi 24. Deși a menționat starea de urgență, în opinia sa, nu este cazul acum. „În acest moment nu suntem în stadiul în care să fie necesară instituirea starii de urgență„, a declarat Nelu Tătaru, miercuri seară. „Vom avea o creștere a numărului de îmbolnăviri, dar nu exponențială, alternând de la o zi la alta. Nu cred ca va fi o creștere exagerată”, a continuat ministrul Sănătății.

Pe parcursul serii, un pic mai radical în formulări, premierul României și-a manifestat îngrijorarea pe situația actuală și a făcut un efort verbal de a responsabiliza populația. ”Cauza principală a creșterii numărului de cazuri este nerespectarea regulilor de protecție sanitară. Suntem într-un moment de cumpănă”, a insistat Ludovic Orban.

Premierul s-a ferit să facă o referință directă la starea de urgență, dar formularea sa nu a lăsat loc de interpretări. ”Pe de altă parte, spun clar că dacă va fi nevoie vom lua orice măsură care se va impune pentru că punem pe primul plan sănătatea românilor. Transmit fiecărui român: virusul nu iartă pe nimeni, nici pe cei care nu cred în existența lui.”, a concluzionat Orban.

Cu alte cuvinte, dacă nu ne responsabilizăm un pic, nu este exclus ca restricțiile din perioada stării de urgență să revină în actualitate, chiar dacă nu va mai fi vorba de toate sau vor fi centralizate sub alt nume.