Paradoxal! Angajații care au reușit să strângă bani în starea de urgență. Cum a fost posibil

Paradoxal! Angajații care au reușit să strângă bani în starea de urgență. Cum a fost posibil

În ciuda situației dificile prin care trecem, sunt câteva vești bune. Cea mai nouă e despre cum au ajuns oamenii să-și administreze banii.

Un efect pozitiv al perioadei e că sunt și români care și-au revizuit cheltuielile. Astfel, aflăm acum că doi din trei angajați români au reușit să economisească în starea de urgență. Datele au fost comunicate de BestJobs. Platforma de recrutare a derulat un sondaj. În urma acestuia, 63% dintre angajații români spun că au reușit să pună bani deoparte în această perioadă, iar cei mai mulți nu intenționează să renunțe la acest obicei.

După criza medicală, cea mai mare grijă a românilor e că ar putea veni o criză economică drastică. Această perspectivă i-a determinat pe respondenți să-și prioritizeze cheltuielile și să economisească cel puțin la fel (23%) sau chiar mai mulți bani decât înainte de epidemie.

Sumele economisite provin în mare parte din cheltuielile pe care le-ar fi avut în această perioadă pentru transport, cel puțin pentru cei care lucrează acum de acasă. Apoi, au fost bani economisiți din ieșiri în oraș sau pentru cumpărături care nu sunt necesare.

Cea mai mare problemă remarcată acum

Perioada stării de urgență i-a prins însă pe ceilalți 37% dintre intervievați fără nicio rezervă de bani, situație care nu s-a schimbat nici între timp. Dintre cei care au strâns bani în cele două luni de stare de urgență, 59% au de gând să continue să economisească, 23,2% vor să cheltuie o parte din economii pentru achiziții mărunte, 16,5% spun că vizează achiziții importante, iar 11% vor să plece în vacanță.

Totodată, e bine de știut că 60% dintre respondenți spun că primul lucru pe care au în plan să-l facă după terminarea stării de urgență este să plece într-o scurtă vacanță în țară sau în străinătate (38,6%). Alții au plănuit să se vadă în oraș cu prietenii (31,5%) sau să meargă la mall, la teatru sau la film (28,5%).

Interesant e și ce s-ar putea întâmpla pe plan profesional. Aici, 34,3% dintre angajații care au răspuns sondajului spun că primul lucru pe care vor să-l facă după întoarcerea, cel puțin parțială, la activitatea normală este să își caute un alt job, după care să-și dea demisia.

Alți aproape 18% dintre intervievați au de gând să ceară o mărire de salariu (8,8%) sau să devină antreprenori (9,1%). 73,7% dintre respondenți nu cred că angajatorul va lua vreo măsură în ceea ce-i privește după revenirea la birou, însă 14% se așteaptă să le fie tăiat salariul, iar alți 5,2% chiar să fie concediați, în contextul în care multe firme își vor reveni foarte greu după această perioada de criză.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Etichete: