De ce imunitatea colectivă nu poate fi atinsă: ce se întâmplă într-una dintre cele mai afectate țări

de: Teodora Tudosie
06 07. 2020
Timon Studler / Unsplash

Pentru a trece peste pandemie, unele state au văzut imunitatea colectivă drept cea mai eficientă strategie. Totuși, acest nou studiu într-una dintre cele mai afectate țări de pandemie arată că, de fapt, acest lucru nu poate fi atins.

Imunitatea în masă se realizează atunci când o parte suficientă din populație a fost infectată cu un virus sau o bacterie (sau a fost vaccinată împotriva acestora) pentru a putea stopa circulația sa. Rezultatele unui studiu la scară largă în Spania arată că, până acum, doar 5% din populația spaniolă a dezvoltat anticorpi pentru noul coronavirus, ceea ce sugerează că, de fapt, imunitatea în masă la acest virus nu poate fi atinsă. Acest lucru înseamnă că 95% din populația Spaniei încă este vulnerabilă și poate fi infectată cu virusul, iar persoanele care au dezvoltat deja anticorpi sunt mult prea puține pentru a conta.

Studiul publicat în jurnalul medical Lancet pare să fie cel mai mare studiu serologic dintre cele efectuate în țările europene până în prezent, potrivit Centrului European pentru Controlul Bolilor. Stuiul din Spania a fost realizat pe un eșantion reprezentativ, la nivel național, de peste 61.000 de participanți.

Studii similare au existat și în China și Statele Unite, de exemplu. Totuși, cercetătorii au ajuns la concluzia că inclusiv în zonele în care virusul s-a răspândit masiv, cea mai mare parte a populației pare să fi rămas neexpusă la COVID-19.

Imunitatea colectivă pare să fie de neatins

„Având în vedere aceste descoperiri, orice abordare propusă pentru realizarea imunității în masă prin infecție naturală nu este numai extrem de neetică, ci și de neatins”, spun Isabella Eckerle, șefa Centrului pentru Boli Virale Emergente din Geneva și Benjamin Meyer, virolog la Universitatea din Geneva.

În plus, medicii nu știu cu siguranță dacă dezvoltarea anticorpilor împotriva coronavirusului înseamnă că acea persoană nu va putea fi infectată din nou. De asemenea, nu este clar nici cât timp sau cât de bine te protejează anticorpii împotriva virusului. „În prezent, imunitatea colectivă este dificil de realizat fără a accepta daunele colaterale ale multor decese în populația sensibilă și supraîncărcarea sistemelor de sănătate”, arată raportul. Mulți experți spun că este nevoie de o seroprevalență de 60% pentru a putea ajunge la o imunitate în masă.

Jurnalul medical Lancet a publicat rezultatele primei faze a studiului din Spania, efectuat în perioada 27 aprilie – 11 mai. Acesta a arătat o prevalență de anticorpi la nivel național de 5%. Zona metropolitană din Madrid, cea mai lovită din țară de COVID-19, a avut o prevalență de peste 10%, iar Barcelona, o zonă urbană intens populată, a avut o valoare de 7%. Multe alte provincii de coastă au avut rate mult mai mici.

Rezultatele celei de-a doua faze a studiului din Spania au fost publicate pe 4 iunie, prezentând o prevalență națională de 5,2%, puțin mai mare decât în prima fază. Rezultatele din a treia și ultima fază au fost făcute publice luni și arată că prevalența națională a rămas la 5,2%.