Implicare sau joc ipocrit de imagine? De ce cer bogații lumii să fie taxați mai dur în plină criză

de: Ciprian Ioana
14 07. 2020

Mai mulți bogați ai lumii fac apel la guvernanți să vină cu taxe mai mari pentru cei care-și permit. Se numește solidaritate economică și mulți dintre ei au de unde să dea. De ce au ales, însă, acest moment să ceară o taxare mai dură?

Câțiva dintre bogații lumii vin cu o propunere surpriză în plină criză. Cer Guvernelor să vină cu un sistem mai dur de taxare a averilor și a veniturilor încasate de cei care numără multe zerouri în cont. În acest fel, spun ei, banii ar putea fi direcționați pentru măsuri care să țină sub control pandemia.

Într-o scrisoare deschisă semnată de nu mai puțin de 83 de persoane bogate, printre care Abigail Disney și co-fondatorul Ben & Jerry – Jerry Greenfield, se cere ca milionarii să joace un rol mai activ în gestionarea crizei. Criticii susțin că e un joc de imagine și cam atât.

Bogații lumii cer să fie taxați mai dur în timpul crizei

Mesajul bogaților lumii e simplu.

„Nu, nu suntem noi cei care îngrijesc bolnavii din secțiile de terapie intensivă. Nu conducem ambulanțele care vor aduce bolnavii la spitale. Nu noi aprovizionăm rafturile magazinelor și nici nu livrăm mâncare acasă. Dar suntem cei care au o mulțime de bani, bani de care lumea are nevoie acum și-n anii următori, pentru a trece peste această criză” – se arată în scrisoarea deschisă semnată de zeci de persoane cu averi impresionante și cu business-uri de miliarde.

Ei cred că vremurile de criză sunt nemaiîntâlnite și toată lumea trebuie să pună umărul. Bogații avertizează că, în lipsa unor măsuri concrete, impactul economic va marca decenii întregi de acum încolo și mai bine de jumătate de miliard de oameni de pe glob riscă să ajungă săraci sau chiar să dispară din cauza foametei.

Pe termen lung, impozite mai mari pe veniturile mai mari și un sistem internațional de taxare mult mai transparent se vor dovedi măsuri extrem de bune. E adevărat că se fac și gesturi concrete. Mulți dintre bogații lumii au donat pentru achiziția de medicamente și echipamente în timpul crizei și au sprijinit societățile defavorizate.

Dar pe principiul nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită, și-au atras și critici. Jeff Bezos, spre exemplu, care a donat 100 de milioane de dolari organizației America’s Food Fund, tocmai pentru a se implica în perioada pandemiei, a fost criticat pentru că suma ar fi mult prea mică.

Ar reprezenta, spun criticii, doar 0,1% din averea sa.