19 feb. 2020 | 18:50

De ce donația uriașă a lui Jeff Bezos ar fi praf în ochi: repară pe-o parte ce distruge pe cealaltă

ACTUALITATE
De ce donația uriașă a lui Jeff Bezos ar fi praf în ochi: repară pe-o parte ce distruge pe cealaltă

Șeful Amazon a anunțat că va oferi o sumă considerabilă pentru a salva planeta, însă activiștii critică, pe de-o parte, decizia lui Jeff Bezos.

Cel mai bogat om din lume a hotărât că vrea să salveze planeta pe care locuim cu toții. Pentru asta, va oferi 10 miliarde de dolari, ca sursă de finanțare pentru oamenii de știință și activiștii care luptă pentru protejarea mediului. Suma reprezintă cam 8% din averea lui Jeff Bezos.

Banii vor ajunge în fondul cu numele Bezos Earth, o fundație menită să ofere subvenții celor care vor întreprinde acțiuni concrete pentru protejarea mediului.

Totuși, activiștii critică, într-o anumită măsură, decizia miliardarului. Consideră că actul de filantropie al acestuia ar fi, de fapt, unul ipocrit. Motivul îl reprezintă chiar compania pe care Bezos o conduce, Amazon, care este, de fapt, una dintre responsabilele pentru distrugerea planetei.

Jeff Bezos repară pe-o parte ce distruge pe cealaltă: ce spun activiștii

Greenpeace și un grup de angajați Amazon care se autointitulează Amazon Employees for Climate Justice au emis o declarație în care condamnă decizia șefului Amazon.

Deși criticile acestora sunt, într-o anumită măsură, exagerate, asta nu înseamnă că nu există și ceva adevăr aici. Într-adevăr, Amazon este una dintre cele mai mari companii din lume și, implicit, face și ea destul de mult rău planetei.

Printre sursele de poluare se numără rețeaua de livrare a companiei, care folosește motoare diesel pentru a livra produse, sau centrele de date de care Amazon Web Services are nevoie pentru a putea oferi serviciile de cloud. Potrivit datelor proprii ale companiei, Amazon a emis 44,4 milioane tone metrice de carbon în 2018. Aceasta este mai mult decât emisiile a aproape 150 de țări individuale.

De asemenea, activiștii spun că Amazon colaborează cu companii petroliere precum Shell sau BP pentru a le ajuta să extragă combustibili fosili.

„Este ipocrit să anunți că schimbările climatice sunt cea mai mare amenințare pentru planeta noastră și, în același timp, să stimulezi industria combustibililor fosili, oferind tehnologii de calcul avansate industriei petrolului și gazelor pentru a putea descoperi și fora după mai mult petrol, mai eficient”, a declarat Elizabeth Jardim, din cadrul Greenpeace.

De cealaltă parte, Amazon spune că e mai bine că colaboreze cu aceste companii, pentru că așa poate contribui la găsirea unor modalități de reducere a emisiilor.