Huawei, mină de aur? Ce spun chinezii despre banii pe care îi fac în România

de: Alexandru Puiu
13 08. 2020

Huawei are dificultăți majore la nivel global. După sabotajul inițiat de Donald Trump în SUA, foarte multe țări au închis porțile chinezilor. Realitatea este însă un pic mai complexă.

Multe dintre echipamentele de telecomunicații și rețelistică ale operatorului tău de telefonie sau ale furnizorului de internet sunt create de Huawei. Această companie cu o lungă istorie pe piața locală este foarte dificil de eliminat din infrastructura națională, iar dacă pleci urechea la comunicatele chinezilor pe marginea subiectului, nici nu ai vrea să faci asta.

Cei de la Huawei sunt de părere că prezența companiei în țara noastră se reflectă într-un beneficiu financiar de 200 de milioane de euro pentru economia României. În plus, direct și indirect, dacă ar fi să-i crezi pe chinezi, ei generează aproximativ 2200 de locuri de muncă.

Pentru a ajunge la aceste valori, Huawei citează un studiu al Oxford Economic din 2018. În acel document se menționează că Huawei a contribut cu 219 milioane de euro la economia țării noastre, o valoare de două ori mai mare comparativ cu 2014.

SUA acuză Huawei că operează ca un spion pentru guvernul chinez. Dincolo de faptul că acuzația este respinsă de companie, nici măcar Donald Trump nu a făcut vreodată publice date care să confirme opinia sa foarte radicală pe subiect.

Din păcate, de curând, reticența față de Huawei a ajuns și în Europa. Marea Britanie a decis în urmă cu câteva săptămâni interzicerea echipamentelor 5G de la Huawei în rețeaua sa. Alte state, precum Japonia, Australia și Noua Zeelandă au luat, la rândul lor, măsuri, iar țări precum Franța și Italia analizează altele.

În ceea ce privește situația din țara noastră, România a semnat, la rândul său, un memorandum cu SUA pe această temă. ANCOM, autoritatea pentru comunicații a României, trebuie să realizeze în acest an licitația pentru spectrul 5G. În mod regretabil pentru Huawei, instituția a lăsat recent să se înțeleagă că nu poate demara licitația până când statul nu implementează memorandumul cu SUA. Mai exact, autoritățile sunt nevoite să stabilească criteriile de excludere pentru furnizorii de echipamente care nu sunt de încredere.