TikTok a avut parte de tratamentul Huawei: de ce dă în judecată Casa Albă

TikTok a avut parte de tratamentul Huawei: de ce dă în judecată Casa Albă

În urmă cu câteva zile, oficialii TikTok au fost puși în șah de Donald Trump, odată cu emiterea unui ordin executiv similar cu cel de care a avut parte Huawei.

În timp ce SUA a devenit epicentrul epidemiei de coronavirus, iar un sfert din populația infectată a planetei locuiește în America, problemele majore ale președintelui american din ultimele săptămâni au ținut de TikTok.

Rețeaua de socializare foarte populară printre adolescenți a făcut valuri de la nivel global, dar oficialii de la Casa Albă tocmai i-au dat o lovitură importantă. Printr-un ordin executiv, TikTok nu mai are voie să încheie niciun fel de afaceri cu companii americane.

Conform documentului semnat de Donald Trump, ”răspândirea în SUA a aplicațiilor mobile dezvoltate sau deținte de companii din Republica Populară Chineză continuă să amenințe securitatea națională, politica externă și economia Statelor Unite ale Americii”. Acesta este motivul dat de guvernul SUA, fără niciun fel de dovadă care să ateste acele afirmații, pentru a pune bețe în roate TikTok. ”Acțiuni trebuie luate pentru a adresa amenințarea pe care o reprezintă o aplicație mobilă în particular, TikTok”. Astfel se încheie ordinul executiv.

Similaritățile cu interdicțiile legate de Huawei sunt numeroase. La fel ca atunci, TikTok nu are dreptul să se apere și nu există vreun proces prin care să ateste că nu are vreo legătură cu guvernul chinez. Donald Trump s-a trezit într-o dimineață cu această fixație și a dat o lovitură masivă rețelei de socializare.

În consecință, cei de la NPR au obținut informații conform cărora TikTok vrea să dea în judecată administrația condusă de Donald Trump pe 11 august. Conform documentelor ajunse online, în acest proces se va contesta lipsa de constituționalitate a ordinului executiv semnat de președintele SUA. În plus, a încălcat dreptul la replică a a TikTok, iar argumentul cu punerea în pericol a securității naționale se bazează doar pe ”speculații puse și conjunctură”. Nu a existat nici măcar o investigație în ceea ce privește activitatea TikTok, cum se întâmplă de obicei în astfel de situații.