Greșelile pe care să le eviți cu orice preț când ai centrală termică: așa eviți surprizele neplăcute de Crăciun

de: Andrei Simion
21 12. 2020

Când ai centrală termică de apartament e important să știi condițiile în care trebuie să funcționeze. Astfel îi prelungești durata de viață și eviți defecțiunile costisitoare.

Temperaturile au scăzut deja, iar în următoarele luni nu va fi mai cald. În acest context e foarte bine să verifici centrala termică, dacă n-ai făcut-o deja, și să te asiguri că treci cu bine iarna, atât cu apă caldă la robinet, cât și apă caldă în calorifer.

E crucial să verifici constant presiunea centralei și, dacă e nevoie, s-o corectezi. Trebuie să aibă o valoare cuprinsă între 1,5 bar – 2 bar când centrala e oprită. Așa eviți și presiunea prea mare în instalație, dar și că există suficientă apă.

Totodată, trebuie luați în considerare și robineții cu cap termostat care pot corecta diferențele de temperatură. Dacă există diferențe mari de temperatură între camerele aceleiași locuințe se vor instala astfel de robineți care ajută la ajustarea termică a încăperilor pentru o distribuție mai echilibrată a căldurii.

Implicit, dacă n-ai făcut-o deja, respectă perioada VTP (verificarea tehnică periodică). Se face din doi în doi ani și aceasta e crucială ca să nu te trezești în plină iarnă cu probleme. VTP e asigurat de o firmă de service cu autorizaţie ISCIR specifică și acoperă verificarea dispozitivelor de control, de reglare şi siguranţă a gazelor arse, dar și reglarea instalaţiei de ardere şi menţinerea condiţiilor iniţiale de instalare.

Mare atenție la evacuare

Nu în ultimul rând, verificarea presiunii de funcționare a centralei și a coșului de evacuare se înscrie în seria regulilor de urmat când vine vorba de modul de folosire al centralei termice.

Curățarea periodică a coșurilor de fum sau a kiturilor de evacuare este o acțiune anuală recomandată. Mai mult, montarea filtrelor pentru apa din instalație și a sistemelor anticalcar pe alimentarea cu apă a centralei este o altă regulă de urmat pentru a beneficia de o exploatare corectă și sigură a centralei termice.

În cazul în care vrei să te debranșezi de la sistemul central de încălzire, și să treci la centrală, nu e niciodată prea târziu. E bine să știi că există un singur tip acceptat: cu condensare. Celelalte, dacă mai sunt pe stoc, sunt permise la vânzare doar în limita stocului. Așa că nu-ți lua țeapă și alege cu condensare.

Printre cele mai populare, și eficiente, mărci se numără Ariston, Viessmann, Motan și chiar Bosch. Mai întâlnești în România, în special în ansamblurile noi de locuințe, Immergas. Ai o listă mai mare aici, ca să alegi în funcție de buget.