07 oct. 2019 | 10:40

Cum alegi o centrală termică și ai cea mai mică factură la gaze

Ghidul cumpărătorului
Cum alegi o centrală termică și ai cea mai mică factură la gaze

Nu prea mai e scăpare de frig, iar o centrală termică ar trebui instalată curând. Cum RADET e într-o stare incertă, un sistem propriu e mai indicat. Trebuie doar să știi câteva elemente despre centrale ca să alegi bine.

O centrală termică poate fi alimentată cu diverse tipuri de agent termic. Dar, cum vorbim de oraș, cel mai probabil o vei alimenta cu gaz din rețeaua centrală. Avantajul aici e că gazul e destul de ieftin și deja îl ai tras pentru aragaz. Apoi, e foarte probabil că o vei folosi în apartament.

În cazul în care vrei o centrală termică în apartament, e bine să știi că e mai mult o investiție, dat fiind că rezistă mai bine de zece ani. E important să știi în acest caz puterea pe care o va avea centrala, debitul de apă caldă menajeră de care ai nevoie, consumul, nivelul de zgomot, sistemul de comandă, diagnoză și protecție.

Ce tip de centrală termică alegi pentru apartament

Aici trebuie să ai în vedere două categorii: fără condensare sau în condensare. Cele din urmă folosesc un sistem de răcire care recuperează energia reziduală a gazului și o transferă masei de apă încălzite. Pe scurt, le permite să aibă un consum mai mic de combustibil și să fie mai puțin poluante. De altfel, o directivă a Uniunii Europene interzice fabricarea și importul centralelor cu gaz simple. Permite însă vânzarea modelelor deja existente în stoc. Clienții nu vor mai putea achiziționa în curând decât modele de centrale cu condensare.

În cazul unei centrale termice fără condensare, sunt centrale cu tiraj normal și forțat. Primele sunt mai ieftine, dar necesită un coș de fum, care complică un pic instalarea. Totodată, poluează destul de mult. Iar în cazul lor focul este alimentat cu oxigenul din încăpere, așa că au nevoie de-o ventilație mai bună.

O centrală termică cu tiraj forțat are un randament de până la 90%, apropiat de al celor în condensare.

Cu aceste detalii în minte, cu alimentare pe gaz, în condensare (ca să o ai pe-o perioadă mare de timp și să consumi puțin), mai jos ți-am făcut o listă cu centrale termice potrivite. Cel mai indicat ar fi să alegi una smart, dar dacă bugetul e o problemă poți alege și una clasică. Oricum, lista de aici te ajută să te decizi cel mai bine.

Cele mai bune centrale termice pe care să le cumperi acum