Google, vinovată de cenzură: cum l-a șters pe Winston Churchill din istoria Marii Britanii
În contextul protestelor împotriva rasismului sistemic din Statele Unite, mai multe companii au încercat să se alinieze la un nou set de reguli legate de eliminarea valorilor elementelor cu încărcătură rasistă. Nu te-ai aștepta însă ca Google să aibă o problemă cu Winston Churchill.
Fostul premier al Marii Britanii, Winston Churchill, este una dintre cele mai importante personalități din perioada celui de Al Doilea Război Mondial. Dacă nu ar fi existat el, mai mulți istorici sunt de părere că o mare parte din Europa ar fi căzut pradă dominației naziste. Cu toate acestea, valoarea sa este contestată datorită unor afirmații rasiste la adresa indienilor.
Atacurile la adresa fostului premier britanic au început în urmă cu aproximativ o săptămână. Weekendul trecut, statuia lui Winston Churchill amplasată în apropierea parlamentului de la Londra a fost vandalizată în seria de manifestaţii declanşate de uciderea în SUA a afro-americanului George Floyd de către un poliţist american alb în timpul arestării. Inscripţia ”a fost un rasist” a apărut sub numele fostului premier britanic, acuzat că atunci când era la putere a făcut afirmaţii rasiste. Tot atunci numele lui Churchill a fost tăiat de pe statuie.
Câteva zile mai târziu, gigantul din Mountain View a făcut o greșeală imensă, dacă nu cumva a fost un gest intenționat. Pentru câteva zile, dacă ai fi căutat pe Google ”prim-miniștri britanici”, ți-ar fi fost serviți în ordine cronologică toți premierii pe care i-a avut Mare Britanie sub formă de poze generate de Google, deasupra rezultatelor, în așa numitul Knowledge Graph. Problema este că a fost eliminat numele și poza lui Churchill din rezultatele la acea căutare.
În contextul în care problema părea o manifestare de cenzură din partea Google, reacțiile pe Twitter nu au întârziat să apară. ”Ar fi incredibil să fie o politică deliberată, @Google. Europa Occidentală ar fi fost aproape cu certitudine aservită fără cel a cărui poză este acum absentă”, a scris pe Twitter secretarul de stat britanic pentru dezvoltare regională şi guvernare locală Simon Clarke.
Google a reacționat destul de repede și s-a scuzat pentru neplăcerile create, dând vina pe ”actualizări automat”. În același comunicat pe marginea subiectului, s-a menționat că problema va fi remediată în scurt timp. Ca referință, la momentul redactării acestui material, respectivul Knowledge Graph eronat pentru premieri britanici a fost șters complet din rezultatele la căutare.