Cum a transformat Google un om nevinovat într-un suspect al poliției

de: Teodora Tudosie
09 03. 2020

Un bărbat a ajuns să fie suspect într-un caz de spargere din cauza serviciilor Google pe care le folosește pe telefonul său.

E clar că tehnologia nu funcționează mereu în interesul tău, iar acesta este unul dintre cele mai bune exemple.

Toată problema lui Zachary McCoy, un bărbat din statul american Florida, a început în ziua în care a primit un mail de la echipa de investigații a gigantului tech. Prin acesta, îl anunțau că poliția locală a cerut informații legate de contul său de Google.

Pentru a înțelege de ce erau interesați de istoricul său, bărbatul a verificat numărul dosarului primit în mailul de la companie. Apoi, pe site-ul departamentului de poliție a găsit un raport legat de o spargere în casa unei femei în vârstă, aflată la mai puțin de kilometri de casa lui. Spargerea avusese loc cu zece luni înainte.

Partea ciudată e că McCoy știa că n-are nicio legătură cu spargerea și că nici nu fusese vreodată în casa femeii respective. Așa că și-a angajat un avocat.

Cum contul său de Google l-a transformat în suspect

Avocatul a descoperit rapid că era vorba despre un mandat geofenceinstrument folosit de poluție pentru a analiza în mod virtual locurile în care au loc infracțiuni. Cu ajutorul acestui instrument, pot colecta de la Google date legate de locația utilizatorilor care s-au aflat în zonă. Aceste sunt colectate cu ajutorul GPS-ului, Bluetooth-ului, conexiunilor Wi-Fi și de date mobile. De obicei, aceste mandate ajută poliția să descopere potențiali suspecți atunci când nu au nicio pistă în cazul unei infracțiuni.

Asta i s-a întâmplat și lui McCoy, care s-a aflat în preajma casei femeii în ziua în care a avut loc spargerea. Curând, acesta și-a dat seama că datele fuseseră colectate cu ajutorul aplicației RunKeeper, un serviciu pe care îl folosea pentru a monitoriza câți kilometri parcurge în timpul plimbărilor obișnuite cu bicicleta.

A verificat ruta pe care o parcursese în ziua respectivă și a observat că trecuse de trei ori prin jurul casei femeii, în decurs de o oră. Numai că acesta era traseul său obișnuit pe care-l parcurgea prin cartier și nicidecum monitorizarea casei pentru a da o viitoare spargere.

Din fericire, după o analiză mai atentă a datelor primite de la Google, departamentul local de poliție a renunțat la acuzațiile împotriva lui McCoy.

Deși acest tip de mandate a fost folosit în multe cazuri pentru a-i prinde pe cei vinovați de anumite crime, există și multe voci care condamnă folosirea lor, susținând că încalcă intimitatea utilizatorilor. De asemenea, îi pune pe aceștia în situații neplăcute, fără motiv, iar pentru asta avem și exemplul de mai sus.