Google dezvăluie cum s-a schimbat radical București în timpul izolării acasă

de: Teodora Tudosie
03 04. 2020
Victor Horațiu / Unsplash

Google lansează o serie de rapoarte care-ți arată cât s-au schimbat lucrurile în București și în restul județelor, după izolarea cetățenilor.

Pentru că stăm mai mult acasă în această perioadă, lucrurile se schimbă pe străzi. Ca să-ți dai seama mai bine cât s-a schimbat, de fapt, mobilitatea populației în contextul pandemiei, gigantul tech publică o serie de rapoarte în acest sens. Prin Community Mobility Reports, ai acces la date privind schimbările în mobilitatea populației ca urmare a muncii de acasă, izolării la domiciliu și altor politici menite să aplatizeze curba pandemiei.

Pentru a accesa raportul Google pentru țara noastră, intră aici, pe site-ul pus la dispoziție de companie, caută România și descarcă PDF-ul.

Rapoartele utilizează date agregate și anonime pentru a reliefa tendințele de mișcare, în timp și geografic, pe diferite categorii de locuri și activități, precum recreere, cumpărături și farmacii, parcuri, stații de transport, locuri de muncă și locuințe. Acestea vor arăta tendințele pe durata a mai multor săptămâni, cele mai recente date urmând a fi pe ultimele 48-72 de ore.

Compania ne asigură că datele noastre personale vor fi protejate. Rapoartele vor afișa procentual creșterea sau descreșterea numărului de vizite pentru un anumit loc, fără să arate numărul absolut de vizite. Pentru a proteja confidențialitatea, nu vor fi disponibile în niciun moment informații personale de identificare, precum locația unui individ sau mișcările sale.

Cum arată situația în România, potrivit Google

Datele din raport arată situația la nivel național, dar și cea din capitală și fiecare județ din țară.

La nivel de țară, datele ne arată că oamenii ies mai puțin din casă decât în mod obișnuit. Avem date pentru diferite categorii. Ciferele din 29 martie arată cam așa:

  • Pentru cumpărături retail și activități de recreere, mobilitatea a scăzut cu 81% față de nivelul obișnuit;
  • Pentru cumpărături alimentare și farmaceutice, mobilitatea a scăzut cu 53%;
  • Ieșirile în parc se fac cu 60% mai puțin decât în mod obișnuit;
  • Mobilitatea în ceea ce privește stațiile din transportul public în comun a scăzut cu 72%;
  • Drumurile românilor către locul de muncă au scăzut cu 39%;
  • În schimb, mobilitatea pentru zonele rezidențiale a crescut cu 15% în această perioadă.

Pentru a vedea datele pentru județul care te interesează, intră pe site-ul Google.

De ce ar fi utile astfel de rapoarte

„Pe măsură ce comunitățile globale răspund la criză, am auzit de la oficialii de sănătate publică că același tip de informații agregate și anonimizate pe care le folosim în produse precum Google Maps ar putea fi de ajutor pentru deciziile critice pe care aceștia le iau pentru combaterea crizei”, spune Google.

Astfel, alături de resursele pe care autoritățile din sistemul public de sănătate le au deja, aceste rapoarte pot ajuta în procesul decizional ce vizează pandemia.

De exemplu, datele Google îi pot ajuta pe oficiali să observe schimbări în drumurile pe care le fac oamenii, iar pe baza acestora să facă recomandări referitoare la orele de funcționare a magazinelor sau să informeze serviciile de livrare la domiciliu. În același fel, un trafic ridicat la stațiile de transport poate indica faptul că este nevoie de mai multe mijloace de transport, pentru a evita aglomerările și a respecta regulile de distanțare socială.

Nu în ultimul rând, a înțelege nu numai unde călătoresc oamenii, dar și tendințele în privința destinațiilor, poate ajuta oficialii să proiecteze recomandări pentru protejarea sănătății publice și nevoilor esențiale ale comunității.