Google ”desființează” Zoom printr-o funcție spectaculoasă: cum îți face viața mai ușoară

de: Alexandru Puiu
06 07. 2020

Videoconferințele au devenit o constantă a vieții din pandemie și se pare că nu vom scăpa de ele prea curând. Din acest motiv, companii precum Google fac investiții importante pentru a revoluționa comunicațiile de la distanță.

Într-o perioadă în care mulți dintre noi am folosit Zoom pentru videoconferințe cu mai mulți participanți, iar pe partea de business, Microsoft Teams a fost incredibil de popular, Google încearcă să intre în horă. De-a lungul ultimului deceniu, gigantul din Mountain View și-a încercat de multe ori norocul în acest domeniu, cu alternative la Facetime sau Skype, dar nicio soluție de videconferință creată de Google nu a devenit suficient de populară.

Google Meet joacă însă în altă ligă și s-ar putea să fie suficient de revoluționar încât să forțeze migrația utilizatorilor. Cea mai impresionantă funcție din Meet a fost anunțată în luna iunie a acestui an și deja este disponibilă în mai multe colțuri ale mapamondului. Este vorba de anularea zgomotului de fond dintr-o videoconferință printr-un mecanism asistat de inteligență artificială.

În următoarele săptămâni, funcția va ajunge în câteva țări europene, urmând ca în următoarele luni să ajungă la toți utilizatorii de Meet. În momentul în care va fi disponibilă pentru tine, va fi activă implicit, dar o poți dezactiva din meniul de configurare al Meet (Settings) la secțiunea Audio. Singurul context în care s-ar justifica să o dezactivezi este dacă generezi un zgomot relevant pentru conferință, în afara vocii tale, precum un instrument muzical.

Noua funcție de anulare a zgomotului de fond prin inteligență artificială este spectaculoasă pentru că anulează orice zgomot dintr-o cameră diferit de voce, prin intermediul unor rețele neurale. Asta înseamnă că nu ți se vor auzi în întâlniri zgomote de uși, pahare de apă sau pungi de chipsuri, strigăte de copii, animale de casă, aspiratoare și cam orice altceva îți trece prin minte.

Dincolo de aceste detalii, accesul la versiunea premium de Google Meet este disponibilă pentru oricine până pe 30 septembrie. Asta înseamnă că poți participa la întâlniri cu până la 250 de participanți, iar acestea pot fi înregistrate sau transmise online. În mod uzual, aceste funcții sunt disponibile doar pentru abonații la G Suite.