Giganții Google și Facebook, luați la țintă: ce le pregătește UE
Google și Facebook sunt companii gigant din domeniul tehnologiei și au milioane de utilizatori în Europa. Numai că nu prea respectă anumite reguli.
UE a tot dat târcoale giganților precum Facebook, Google și Amazon, care au milioane de utilizatori în Europa. Monetizează extrem de mult de pe urma lor, au venituri uriașe, dar taxele plătite sunt infime. Așa consideră Bruxellesul.
E motivul pentru care UE vrea ca acordul privind impozitarea giganților din industria digitală să fie o prioritate. E nevoie de consens, evident, dar intenția e clară.
”Trebuie să acordăm cea mai mare prioritate găsirii unor soluţii globale pentru a rezolva problema impozitării economiei digitale, a transferării profitorilor şi a erodării bazei”, se arată într-un document comun al țărilor UE din G20 plus Marea Britanie.
UE pune tunurile pe Google și Facebook
Țările membre ale Uniunii Europene, care fac parte și din G20, se vor întâlni la Riad la sfârșitul lunii pentru a vorbi despre o optimizare fiscală. De pe agendă nu va lipsi subiectul impozitării giganților digitali.
Sunt companii care fac profituri mari, dar impozitele nu-s pe măsură. Se vrea, de fapt, eliminarea acelei portițe legislative, care le permite celor de la Facebook, Google și Amazon să se înregistreze în paradisuri fiscale și să nu plătească taxe acolo unde-și vând, de fapt, serviciile. Franța a fost printre primele țări care au vorbit despre taxarea giganților digitali și, cel mai probabil, va merge până la capăt dacă discuțiile cu americanii nu vin cu un rezultat avantajos pentru ambele părți.
De asemenea, Italia, Marea Britanie şi Spania fie au introdus la rândul lor taxe proprii pe serviciile digitale, fie intenţionează să facă acest lucru.
Strâns cu ușa, șeful Facebook, Mark Zuckerberg, a acceptat să se pună la masa negocierilor. Potrivit Politico, n-ar fi exclus ca șeful rețelei de socializare să accepte să plătească taxe mai mari în diferite ţări.
Potrivit UE, dacă nu va avea loc un acord la nivelul G20, cele 27 de state membre vor stabili un sistem propriu pentru taxarea serviciilor digitale.