Franța lovește Apple și nu e vorba de taxa digitală

Franța lovește Apple și nu e vorba de taxa digitală

Franța a tot dat târcoale giganților IT precum Apple, dar nu prea a putut să dea lovitura finală. Dar, totuși, a găsit o altă cale.

Franța vorbește de multă vreme despre o taxă specială de 3% aplicată giganților americanilor din domeniul tehnologiei. Parisul urmărea, de fapt, să taxeze mai dur companii precum Google, Apple și Facebook. Sunt giganți care fac afaceri de miliarde inclusiv în Franța, dar care nu prea plătesc taxe pe măsura veniturilor.

Discuțiile despre aplicarea acestei taxe intraseră în linie dreaptă, dar a intervenit președintele Donald Trump. Franței i-au fost „promise” niște taxe vamale mai mari la produsele specifice țării, așa că Guvernul a mai domolit puțin tonul.

Dar a acționat pe alte căi.

Apple, amendă în Franța

Franța a amendat gigantul Apple cu suma de 27 de milioane de dolari pentru controversele legate de încetinirea intenționată a modelelor iPhone. Problema are legătură cu managementul bateriei. Practic, americanii au recunoscut că au încetinit intenționat telefoanele vechi model iPhone pentru a-i forța pe useri să facă upgrade.

Adică să-și cumpere unul nou.

Problema datează încă din 2017, când americanii au recunoscut acest lucru. Dar spuneau, în apărarea lor, că scopul nu era unul cinic din punct de vedere comercial. Cu alte cuvinte, spuneau că această încetinire a fost provocată pentru a salva din puterea de procesare pe modelele vechi. Odată încetinite, susținea Apple, se elimina riscul ca aceste modele să se închidă din senin sau să aibă performanțe slabe.

Pe la începutul lui 2018, autoritățile franceze au început și o anchetă la adresa Apple. Imediat după, americanii voiau să mai îndulcească situația. Și-au cerut scuze și au oferit discounturi la serviciile ce presupuneau înlocuirea bateriei. 11 milioane de utilizatori au plătit 29 de dolari pentru a primi o baterie nouă.

Numai că ancheta n-a încetat și a ajuns acum la final – cu Apple care a fost de acord să plătească 27 de milioane de dolari pentru a scăpa de aceste acuzații.

Citește și: