Ghiseul.ro va fi, în sfârșit, util mai multor români: ce schimbare face Guvernul

de: Răzvan Băltărețu
09 04. 2020

Situația generată de criza medicală a forțat Guvernul să se digitalizeze mai repede. Astfel, Ghiseul.ro ajunge să fie un instrument mai util.

Recent, ghiseul.ro a permis plata amenzilor încasată de cetățeni care n-au respectat ordonanțele militare. Acum, Guvernul a spus că va extinde baza de utilizatori a portalului ghiseul.ro. Astfel, vrea să introducă, alături de persoanele fizice, și persoanele fizice autorizate, persoanele juridice sau alte entități fără personalitate juridică.

Mai mult, această platformă va putea fi folosită nu doar pentru plata de taxe și impozite, ci și pentru toate celelalte obligații de plată către bugetul general consolidat. Până la decizia de acum a Guvernului, sistemul național electronic de plată (SNEP) online, disponibil prin ghiseul.ro, era exclusiv pentru taxe și impozite și doar pentru persoane fizice.

„Prin reglementarea posibilității persoanele juridice de achitare a obligațiilor de plată către bugetul general consolidat prin intermediul ghișeului virtual de plăți, se oferă și reprezentanțiilor mediului de afaceri aceleași avantaje pe care SNEP le oferă cetățenilor, iar toate aceste categorii de beneficiari vor putea achita orice obligație de plată către o autoritate/instituție publică (taxe, impozite, tarife, amenzi și alte asemenea) atâta timp cât respectiva entitate este înrolată în SNEP.”
Guvernul, conform Profit.ro.

Ghiseul.ro, vizat de schimbări fundamentate pe doi piloni

Un proiect de hotărâre de guvern detaliază ce ar urma să ofere ghiseul.ro. Astfel, e vizată o dezvoltare bazată pe doi piloni. Întâi, marirea bazei de utilizatori prin introducerea, alături de persoanele fizice, și a persoanelor fizice autorizate, persoanelor juridice sau altor entități fără personalitate juridică. Apoi, e vizată maximizarea obiectului tranzacțiilor prin introducerea, pe lângă plata taxelor și impozitelor, a tuturor celorlalte obligațiilor de plată către bugetul general consolidat.

Prin acest demers, Guvernul îndeamnă firmele să utilizeze această platformă. Astfel, toate instituţiile publice care desfășoară activități de încasare a obligațiilor de plată către bugetul general consolidat vor trebui să se înroleze în SNEP. Totodată, vor trebui să accepte toate mijloacele electronice de plată online (internet banking, mobile banking, fără a se limita la acestea). În cazul în care optează pentru plata respectivelor obligații prin card bancar este necesar să îşi selecteze furnizorul de servicii de acceptare de plăţi electronice.