08 apr. 2020 | 13:55

Anunț de la ANAF: unde plătești amenzile că ai încălcat ordonanțele militare

ACTUALITATE
Anunț de la ANAF: unde plătești amenzile că ai încălcat ordonanțele militare

ANAF a venit și cu o veste bună. În plină criză medicală, autoritățile din România încearcă să recupereze handicapul digitalizării. Astfel, un prim pas e că poți plăti digital amenzile pe care le-ai primit în perioada stării de urgență pentru că n-ai respectat ordonanțele militare.

Din 6 aprilie, plata amenzilor pentru încălcarea prevederilor ordonanțelor militare poate fi făcută și online pe ghiseul.ro pe o pagină dedicată. Intri pe formularul dedicat, completezi cu datele solicitate și plătești cu cardul.

Ce date completezi pe ghiseul.ro pentru amenzi

Trebuie să ai la îndemână seria procesului verbal, numărul acestuia, dar și data întocmirii lui. Totodată, mai e și câmpul cu data comunicăii procesului verbal.

Data e relevantă, deoarece se poate achita jumătate din minimul amenzii în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului verbal.

Completezi suma, bagi CNP, nume și prenume, dar și adresa și o adresă de mail.

Trebuie să ții cont că, din 3 aprilie, punctul de amendă a fost crescut. Amenzile pentru persoanele fizice care nu respectă ordonanțele militare au crescut și au următoarele valori: minimum 2.000 lei și maximum 20.000 lei. Aceste amenzi au crescut de la minimum 100 și maximum 5.000 de lei.

Totodată, au fost vizate de creștere și persoanele juridice. Astfel, amenda minimă a crescut la 10.000 de lei (până acum 1.000 de lei). Maximul amenzii pentru persoane juridice rămâne stabilit la 70.000 de lei.

Independent de anunțul ANAF cu plata pe ghiseul.ro, trebuie să știi că au fost introduse și sancțiuni complementare pentru cei care nu respectă prevederile legale. Pe listă sunt confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contravenție, interzicerea accesului la respectivele bunuri, prin aplicarea sigiliului de către organele abilitate, dar și suspendarea temporară a activității, desființarea unor lucrări sau refacerea unor amenajări.

În altă ordine de idei, din 28 martie, STS a pus la dispoziție un formular online pe care îl poți completa: formular.sts.ro. Platforma anunțată de Grupul de Comunicare Strategică permite completarea formularelor de pe telefon sau calculator. Poți arăta această declarație și de pe telefon, nu trebuie neapărat printată.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele