Ești șomer sau îți cauți de lucru? Au început angajările într-un număr mare de domenii. Ce se caută

de: Alexandru Puiu
12 06. 2020

După ce a explodat numărul șomerilor în pandemie, piața de recrutare își revine cu pași repezi, dar doar câteva domenii se află într-o poziție privilegiată.

În ultimele luni, foarte mulți români au rămas fără un loc de muncă. Unii dintre ei au intrat în șomaj tehnic, alții au fost nevoiți să stea acasă fără siguranța că vor mai avea unde să se întoarcă la serviciu. A fost o perioadă dificilă pentru cea mai mare parte a planetei și nu s-a încheiat încă.

Din fericire, există câteva domenii care și-au revenit mai repede decât altele și s-a dat drumul la angajări. Într-o poziție privilegiată se află cei care caută să lucreze în IT, e-commerce, retail, automatizări și medicină. Din păcate, nu au șanse să-și găsească la fel de repede de lucru cei care lucrează în jurnalism, în mediul juridic, în imobiliare sau în industria de confecții. Aceștia din urmă trebuie să aștepte mai mult sau să cocheteze serios cu posibilitatea reconversiei profesionale.

Informațiile de mai sus sunt desprinse dintr-un studiu realizat de eJobs pe un eșantion reprezentativ de 330 de specialiști în resurse umane, în perioada martie – mai 2020. ”Reîncep angajările, numai că, spre deosebire de anul trecut, nu mai sunt căutate absolut toate categoriile de candidaţi, ci doar anumite profile. Cel puţin pentru o perioadă”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.

Perioada în care ne aflăm este în continuare una plină de incertitudine, dar oamenii de HR au deja o viziune clară a oamenilor de care au nevoie. Printre abilitățile care constituie un avantaj se numără rezolvarea situațiilor complexe, adaptabilitatea, capacitatea de a luat decizii rapid și aptitudinile digitale.

Dincolo de domeniile limitate în care te poți angaja în următoarea perioadă, mai există o problemă importantă. Concurența foarte mare pe un număr redus de locuri a transformat experții în recrutare în persoane semnificativ mai exigente.”Ne aflăm în faţa unei săbii cu două tăişuri – partea mai puţin bună este că, din păcate, sunt din ce în ce mai mulţi candidaţi nevoiţi să aplice la joburi sub nivelul lor de experienţă. Partea bună este că vedem o responsabilizare a celor care vor să-şi găsească un loc de muncă – candidaţii vin mai informaţi la interviuri, rata de neprezentare la o întâlnire de angajare a scăzut, iar tinerii nu mai amână primul job şi caută să se angajeze cât mai repede. Peste 200.000 de aplicări ale tinerilor cu vârsta de până în 24 de ani au fost înregistrate numai în luna mai”, adaugă Bogdan Badea.