Ce joburi au căutat românii în mai: acestea sunt cele mai populare locuri de muncă

Ce joburi au căutat românii în mai: acestea sunt cele mai populare locuri de muncă
Sursa foto: Clayton Cardinalli / Unsplash

Pandemia a afectat foarte mulți angajați din România. Totuși, în luna mai mulți români au început să-și caute locuri de muncă mult mai mult decât în luna aprilie sau chiar decât în anul precedent.

Relaxare restricțiilor din România pare să fi influențat și cererea și oferta locurilor de muncă de la noi în țară. Arată acest lucru numărul crescut de aplicări la joburi de pe platforma online BestJobs. Potrivit platformei, cererea a fost mult mai mare în luna mai a acestui an decât a fost în aprilie, când țara noastră nu se afla în plină pandemie. Partea și mai interesantă e că cererea  în ceea ce privește locurile de muncă a fost mult mai mare în luna mai 2020 decât a fost în aceeași perioadă a anului anterior.

„Luna mai a adus o creştere a numărului de aplicări la job-uri cu peste 50% faţă de luna aprilie şi cu mai bine de 45%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Odată cu relaxarea restricţiilor impuse pe perioada stării de urgenţă, a crescut şi interesul românilor de a-şi căuta un nou job sau, cel puţin, de a evalua ofertele angajatorilor. Dacă în lunile anterioare cele mai multe căutări erau pentru joburi remote sau work from home, în luna mai angajaţii români au fost mai puţin interesaţi de această opţiune (-35% mai puţine căutări pentru joburi remote).”
BestJobs

Ce locuri de muncă au căutat românii cel mai mult în luna mai

În luna mai, românii au fost interesați cel mai mult de joburi în următoarele domenii: transport, financiar, inginerie, vânzări şi medical & pharma. S-a ajuns la un volum total de căutări pentru aceste domenii de peste 120.000 pe BestJobs. De asemenea, domeniile retail şi BPO au înregistrat şi ele un interes crescut din partea candidaţilor, în comparație cu luna aprilie. Fiecare domeniu a înregistrat peste 14.000 de căutări, pe fondul creşterii cu circa 45% a numărului de poziţii deschise în aceste domenii, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Platforma arată și companiile în cadrul cărora românii au căutat cel mai mult locuri de muncă în luna mai.

„În luna mai candidaţii s-au uitat mai ales la companiile din zona de energie, retail şi farma. Printre companiile care au atras cei mai mulţi candidaţi luna trecută se numără: Enel (3.556 candidaţi), Metro Cash & Carry (3.242 candidaţi), Dona Logistica, parte din grupul Dona (2.802 candidaţi), Takko Fashion (2.447 candidaţi), Deichmann (2.254 candidaţi) şi Genpact (1.984 candidaţi)”, arată platforma.

Mulți angajați din România au intrat în șomaj tehnic pe perioada pandemiei

Un număr mare de angajați din România a fost afectat de pandemia de coronavirus. Fie că vorbim despre pierdea locului de muncă sau despre intrarea în șomaj tehnic, angajații au avut de suferit de pe urma virusului.

La 28 mai, ultima zi în care Ministrul Muncii a raportat situația contractelor de muncă încetate și suspendate din România, a­proape 596.000 de anga­jaţi români erau în şomaj tehnic. De asemenea, aproape 430.000 de persoane aveau contractele de muncă încetate, conform datelor oferite de Ministerul Muncii.

În comparație, la data de 30 aprilie 2020 erau înregistrate la Inspecția Muncii 725.200 contracte individuale de muncă suspendate, potrivit Ministerului Muncii.

Citește și:
Sursa: news.ro