Efectele îndelungate ale virusului: ce simptome ai și cum afectează corpul uman

de: Teodora Tudosie
29 06. 2020

Virusul afectează serios corpul uman, iar unele efecte se mențin și pe termen mai lung din cauza infecției. Experții nu știu încă totul despre boala pe care o cauzează virusul și nici despre simptomele sale.

William Petri este medic, profesor și cercetător specializat în boli infecțioase. Acesta rezumă acum tot ce se cunoaște până în momentul de față despre persoanele care își revin după COVID-19, dar arată și toate lacunele pe care încă le avem cu privire la virus.

Lista de efecte ale virusului și cum afectează acestea corpul

Cum afectează plămânii

Unele persoane care ajung să sufere de COVID-19 fac adesea de pneumonie și sindromul de detresă respiratorie acută (ARDS) în timp ce sunt bolnavi. Deși medicii nu au încă suficiente date despre efectele virusului asupra plămânilor pentru că boala este prea nouă, studiile realizate pe persoanele infectate cu un coronavirus mai vechi, SARS-CoV, sunt destul de liniștitoare. Oamenii de știință au ajuns la concluzia că leziunile pulmonare s-au vindecat după aproximativ două luni de la îmbolnăvire.

Mirosul și gustul

Cei mai mulți pacienți care s-au îmbolnăvit de COVID-19 au ca simptome pierdere a gustului sau a mirosului. Doar un sfert dintre pacienți au observat o îmbunătățire după o perioadă de o săptămână. Totuși, majoritatea pacienților și-au revenit în aproximativ 10 zile.

Sindromul de oboseală

În această situație, cele mai bune date le avem tot de la epidemia de SARS. Aici, aproape jumătate dintre cei vindecați de boală au spus că se confruntă cu oboseala chiar și după trei ani. Potrivit CDC, o treime dintre persoanele care s-au îmbolnăvit de COVID-19 a avut ca simptom oboseala cronică.

Cheaguri de sânge

Unul dintre cele mai periculoase efecte ale virusului îl reprezintă cheagurile de sânge. Acestea ajung să fie experimentate de o pătrime dintre pacienții care se află în stare gravă. Acestea pot provoca complicații grave pe termen lung, în cazul în care se desprind de vasele de sânge și migrează spre plămâni și provoacă o embolie pulmonară sau merg la creier și provoacă un accident vascular cerebral.

Probleme cu inima

Potrivit unui studiu, inflamarea inimii, cunoscută sub numele de miocardită sau cardiomiopatie, a fost identificată la un sfert dintre pacienții bolnavi de COVID-19 aflați în stare gravă. De asemenea, studiul arată că și aritmia este prezentă.

Diabet

Este cunoscut faptul că persoanele care suferă de diabet sunt mai predispuse să ajungă la complicații grave din cauza COVID-19. Totuși, un nou studiu arată de această dată că diabetul ar putea fi și unul dintre efecte și ar putea cauza el însuși diabet persoanelor sănătoase. Potrivit teoriilor, odată ce SARS-CoV-2 pătrunde în celulele care produc insulină, acesta perturbă funcționarea normală a celulelor, fapt care conduce la anomalii în ceea ce privește menținera nivelului de glicemie prin secreția de insulină.

Confuzie sau Sindromul Post-Terapie Intensivă

În cazul persoanelor în stare gravă care primesc îngrijire la terapie intensivă, acestea pot ajunge într-o stare de delir. Delirul se caracterizează prin confuzie, dificultate în acordarea atenției, conștientizare redusă a persoanei, locului și timpului și chiar incapacitatea de a interacționa cu ceilalți. Totuși, acesta nu este un efect direct al COVID-19, ci un simptom cu care se confruntă în general persoanele care ajung la terapie intensivă.